Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Országos Óvoda Program

Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja

Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, valamint Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztató keretében számoltak be a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjáról 2020. június 9-én. Budapesten.

2-Ovodaprogram

Országszerte 66 óvoda épül, illetve újul meg a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjában. A projekt 2018-ban indult, jelenleg a kivitelezési munkálatok folynak. A 2021-2022-es tanévben mintegy 3000-rel több gyermek, és közel 500 új munkatárs kezdheti az évet az új, modern, református óvodákban. A fejlesztés Magyarország Kormányának 30 milliárd forintos támogatásából valósulhat meg – mondta Soltész Miklós, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

A Magyarországi Református Egyház örömmel vesz részt egy ilyen különleges, nagy volumenű programban – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke. Mint mondta, az egyház célja, hogy a fenntartásában működő óvodákban korszerű épületekben lehessen fogadni a gyermekeket és szüleiket. Az óvodák pedagógiai programjában fontos szerepet kap a magas színvonalú szakmaiság és a keresztény értékrend átadása. A családok egy része nem jár hitben, ezért különösen fontos szerepet töltenek be a keresztyén nevelés színterévé váló református óvodák. Sok esetben ez az egyetlen esély, hogy megismertessék a gyerekekkel a Biblia üzenetét. Majd hozzátette – óvodáink olyan értékrendet közvetítenek, amelyek – bármilyen gyorsan is változik a világ – örök érvényűek.

1-OvodaProgram

„Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket” – idézte Lukács evangéliuma 18. részének 16. versét Szlotta Hajnalka, a nagykanizsai Kiscsillag Református Óvoda vezetője. Ezt az igét választották az óvoda februári alapkő letételéhez. A nagykanizsai református templom közelében épülő óvodába felmenő rendszerben három csoportot terveznek, az első csoporttal már 2020. szeptember 1-jén megkezdik a munkát. Egy ilyen kis egyházközségnek ez nagy lehetőség, hálásak vagyunk, hogy a családok az első hívó szóra igent mondtak és már az alapkő letételnél is segíttettek.

3-Ovoda

A Tiszántúli Református Egyházkerületben és a Dunamelléki Református Egyházkerületben 23-23, a Tiszáninneni Református Egyházkerületben, valamint a Dunántúli Református Egyházkerületben 10-10 óvodát érint az Országos Óvoda Program, amelynek köszönhetően 32 000 négyzetméternyi új intézmény épül, további 2000 négyzetméter megújul.

Az újonnan épülő óvodák építésekor fontos szerepet kapnak a korszerű és környezettudatos eszközök, mint például a hőszivattyús berendezések és a megújuló energiával működő napelemek. Az óvodák külső környezetét is a 21. század követelményeinek megfelelően alakítják ki, sok helyen a játszóudvarok akadálymentes használatra is alkalmasak lesznek, továbbá különböző mozgáskoordinációt fejlesztő játszó eszközöket telepítenek a gyerekek szabadtéri kikapcsolódása érdekében.

A program helyszíneiről demográfiai és fenntarthatósági vizsgálatok, valamint a leendő fenntartók körében végzett előzetes szükségletfeltárás alapján a Magyarországi Református Egyház négy egyházkerületének vezetősége döntött.

4-Ovoda

A kivitelezési munkálatok 2019 decembere óta már több helyszínen elindulhattak. A projekt jelenlegi szakaszában a Magyarországi Református Egyház folyamatosan bonyolítja le a kivitelezők kiválasztására vonatkozó beszerzési eljárásokat külön-külön az egyes helyszínekre vonatkozóan.

5-OvodaCimAz építkezések eltérő ütemben haladnak, de – amennyiben a koronavírus miatti világjárvány nem késlelteti a kivitelezési ütemtervek betartását – a jelenlegi tervek szerint, 2021 nyaráig az épületek jelentős része elkészül, ezekben a tanintézményekben 2021 szeptemberében már az új, vagy felújított óvodákban kezdhetik meg a nevelési évet a gyerekek és pedagógusok.

A Bethlen Gábor Alapkezelő közreműködésével, Magyarország Kormánya 30 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatásával mindösszesen 3211 új óvodai férőhely és 486 új munkahely jön létre országosan.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.