Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Douglas Kirkland fotókiállítás

Douglas Kirkland fotókiállítása – Marilyn Monroe és Coco Chanell

1Baki1Baki Péter a Mai Manó Ház igazgatója jelentette be a nem mindennapi fotókiállítást, melynek címe: Coco Chanel – Mítosz és elegancia és Egy este Marilyn Monroe-val.

A kiállítás június 20-tól – július 5-ig látható.

Dauglas Kirkland 1961-ben a kor szex szimbólumával, Marilyn Monroe-val egy varázslatos estét töltött el, amit 55 képen örökített meg.

Egy évvel később, 1962-ben készített Coco Chanel-ről egy önálló sorozatot 21 napon át, amely hatvan képből áll. 2Cannoni

A világhírű Dougles Kirkland fotóművészt és alkotásait Marta Cannoni kurátor videóüzenetben mutatta be a sajtó munkatársainak a Mai Manó Házban.

Mai Manó Ház honlapja:  https://www.maimano.hu/

A két izgalmas világsztár életébe betekintő intim munka most először látható Magyarországon, amely Németországból érkezett. Budapest után a vándorkiállítás Helsinkibe folytatja útját.

5Mer

A fotósorozat kurátorai: Marta Cannoni, Livia Corbó és Baki Péter.

7Ch

Dauglas Kirkland 1934-ben született Torontóban. A riportfotó aranykorában kezdett el dolgozni a Look magazinnál, majd az 1960-as és 70-es években a Life-nál. Emellett fotózott a The Sunday Times  Magazine, a The New York Times  Magazine, a Town és Country Magazine lapoknak is. A 60-as évektől kezdve több mint kétezer megbízásnak tett eleget, és Marilyn Monroe-tól Angelina Jolie-ig hatszáznál is több hírességről készített fényképeket.

Közreműködött olyan filmek forgatásán, mint A muzsika hangja (1964), a 2001: Űrodüsszeia (1968), a Butch  Cassidy és a Sundance kölyök (1969), a Távol Afrikától (1985), a Titanic (1997), a Moulin Rouge (2000), az Ausztrália (2007), vagy A nagy Gatsby (2011) …

2012-ben az Academy of Motion Picture Arts and Sciences megbízta azzal, hogy készítse el az Oscar-díjra jelölt legjobb színészeknek és színésznőknek, továbbá a legjobb férfi és női mellékszereplőknek a portréit.

A sokszorosan díjazott Kirkland képei világszerte számtalan kiállításon voltak már láthatók, munkáit olyan nagy intézmények állandó gyűjteményeiben őrzik a londoni és a canberrai National Portrait Gallery, a Smithsonian Museum, a George Eastman House, a Brisbane-ben található Gallery of  Modern Art, vagy az amerikai  filmakadémia, az Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.