Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Déryné Program

Színház mindenkinek – Déryné Program

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Kis Domonkos Márk a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. igazgatója sajtótájékoztatót tartott június 22-én, ahol bejelentették, hogy a március elején indult Déryné Program előkészítő munkái a célegyenesbe érkeztek, a program új szakaszba lépett.

A Déryné Program 14 fős saját társulata is részt vett az eseményen. Megtudtuk, hogy olyan művészeti társulások és előadó-művészeti intézmények részére hirdettek jelentkezést, amelyek szívesen vállalkoznak arra, hogy előadásaikat a székhelyükön kívül, kisebb településeken is eljátsszák.

1Derynejo

Felhívást intéztek azon magyarországi befogadó intézmények, állandó vagy időszakos játszóhelyek felé, amelyek minőségi színházi előadásokat szándékoznak műsorra tűzni.

Az Országjárás alprogram előadásai közé így összesen 116 szervezettől 381 produkció került regisztrálásra, melyből végül a szakmai elbírálás után 41 előadás került. A cél egy műfaji sokszínűséggel bíró lista összeállítása volt, ahonnan a programba regisztrált befogadó intézmények választhatnak.

A kiválasztott produkciók között található táncjáték, családi előadás, színmű, bábelőadás, tragikomédia, történelmi játék, vígjáték, dráma, hősköltemény és musical is. A teljes lista megtekinthető a Déryné Program honlapján.

A Déryné Program Országjárás alprogramba a csatlakozás lehetősége folyamatos, így továbbra is várják a jelentkezéseket mind a befogadói, mind az alkotói oldalról.

Elindították a Déryné Program Barangoló alprogramját is, ahová olyan, elsősorban fiatal – kőszínházi struktúrán kívüli – művészi társulatok, alkotóközösségek jelentkezhetnek, akik lehetőséget keresnek saját előadásterveik megvalósításához. Összesen 31 jelentkezés érkezett, melyből a szakmai elbírálók 6 db produkció megvalósítása mellett döntöttek. A program keretében így a Forrás Néptáncegyüttes Magyarok Öröksége Alapítvány, Óvóhely Kultúrbunker, Szegedi Pinceszínház, Színészek Kulturális Egyesület, KOHO Egyesület, Ördögkatlan Egyesület egy-egy produkciója készül el.

A Barangoló alprogramhoz való csatlakozás is folyamatos, várják a fiatal alkotókat és  alkotóközösségeket!

1DeryneCimjo

Vidnyánszky Attila bejelentette, hogy megalapították a Déryné Program saját társulatát, mely 14 főt számlál. Terveik szerint évadonként 4-5 bemutató létrehozását és a program keretében folyó tájolását valósítják meg.

3DeryneA társulat tagjai Losonczi Kata, Szemerédi Bernadett, Tarpai Viktória, Vas Judit Gigi, Dányi Krisztián, Havasi Péter, Ivaskovics Viktor, Janka Barnabás, Széplaky Géza, Turi Bálint. A társulatban gyakorlati idejüket tölti a Kaposvári Egyetem Bozsik Yvett és Bakos Kiss Gábor vezetésével 2017-ben indult osztályának négy hallgatója, Gulyás Gabriella, Dánielfy Gergő, Horváth Márk és Kárpáti Barnabás.

Elkezdődtek az első bemutatók, Herczeg Ferenc: Déryné Ifjasszony című előadás próbái a Nemzeti Színházban. A produkciót Vidnyánszky Attila rendezi. Párhuzamosan a következő bemutató előkészítése is zajlik. Petőfi Sándor: János vitéz című elbeszélő költeményét Berettyán Nándor viszi színre. Mindkét premier a nyárra várható.

Kis Domonkos Márktól megtudtuk, hogy elkészült a Déryné Program honlapja is: www.deryneprogram.hu

A program weboldala az egyik legfontosabb információs felület, ebből adódóan egy egyszerű, jól felépített, informatív platform létrehozása volt a cél. Egy automatizált rendszert építettek fel, amely adat vezérelt, ügyfélkapcsolat-kezelés támogatott folyamatokat építettek bele, így biztosítva a jelentkezés- elbírálás folyamatának gördülékenységét.

A „Színház mindenkinek!” szlogen jegyében, a Déryné Program online megjelenési lehetőségeinek széles körét is megalkották. A cél az volt, hogy olyan szórakoztató, hasznos ugyanakkor értékadó anyagok készüljenek, amelyek kiegészítő anyagokként beilleszthetőek az oktatásba, vagy segítik az otthoni szabadidő tartalmas eltöltését. Az online tartalmakat sorozatok formájában teszik közzé.

A program hosszútávú vízióval bír, ez tetten érhető lesz mind az online, mind az offline kiegészítő kommunikáció terén. Bíznak abban, hogy a közeljövőben bemutathatják a Déryné Program fizikális terét is, amely majd otthont ad a művészeti munkának.

A sajtótájékoztató végén Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Kis Domonkos Márk a Déryné Művészeti  Nonprofit Kft. igazgatója együttesen kijelentették, hogy eldördült a startpisztoly, a program megvalósításának következő szakaszába léptek. A Déryné Program koordinációs és támogató szerepével, az országos utaztatásokkal, az új produkciók létrehozásával az újra induló szakmai élet katalizátora lesz.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.