Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Sport, rádió, hit – Novotny Zoltán

Sport, rádió, hit

Novotny Zoltán sportriporterrel beszélget Boda Zsuzsa – címmel életútinterjú-kötet jelent meg

1Novotny

A sportriporteri – azon belül újságírói – szakma ikonikus alakja, Novotny Zoltán május 19-én töltötte be a 80. életévét. A kerek évforduló apropóján a Luther Kiadó életútinterjú-kötetet jelentetett meg a népszerű riporterrel Sport, rádió, hit címmel.

A Novotny Zoltán nagy ívű életművét átfogó interjúkötet nem szorul különösebb ajánlásra – mondta a könyvbemutatón Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök. Aki nem ismeri megnyerő hangját és személyiségét, az bizony igencsak szegény ember. De úgy hiszem, kevesen akadnak ilyen hátrányos helyzetűek hazánkban.

A Deák téri evangélikus templomban aktív püspöki szolgálatom másfél évtizede alatt (2003–2018) rendszeresen együtt szolgáltunk a vasárnapi istentiszteleteken.

Ő az olvasópulttól hirdette az igét az adott ünnepre kijelölt bibliai szakaszokkal, én pedig a szószékről prédikáltam. Mindig jó érzés volt, ha Zoltánnal együtt szolgálhattam. Biztonságot adott, hogy egy vérprofi rádióssal párban „koncelebrálhatok”, akinek nyugalmat árasztó hangja elűzte a mikrofon- és kameradrukkot. 3Nov

Legkedvesebb ünnepe, a pünkösd a kommunikáció ünnepe, amikor végre helyreállhat az egészséges kapcsolat, a megértés, a párbeszéd Isten és ember, ember és ember között. Novotny Zoltán egész munkássága ezt a gyógyító folyamatot segíti és szolgálja. Az interjúkötet mindezt lebilincselő színességgel tárja elénk.

A fotókkal gazdagon illusztrált könyvben egy színes életút állomásai elevenednek meg a beszélgetőtársnak – egyben a kiadvány szerkesztőjének –, Boda Zsuzsának a kérdései alapján. A finom humorral átszőtt interjúban az olvasók nemcsak a sportszerető Novotny család bájos történeteivel ismerkedhetnek meg, de számos sport- és rádiótörténeti kulisszatitkot is megtudhatnak. Így kiderül, miért késtek a tanúk a Novotny szülők esküvőjéről, vagy miért adta át szívesen Szepesi György a salgótarjáni futballmeccsek közvetítését a viszonylag kezdő munkatársának.

Novotny Zoltán a labdarúgó-mérkőzések körkapcsolásos közvetítésének egyik hazai megteremtője, aki pályája során – többek között – tizenhárom nyári olimpiáról, valamint számtalan hazai, Európa- és világbajnokságról is tudósította a rádió hallgatóit. Az interjúkötetben azonban szó esik a televíziózáshoz kötődő élményeiről, a Budapest kincseiről szóló művelődéstörténeti előadásairól vagy filmgyári szinkronmunkáiról is.

2NovotCim

A számos kitüntetéssel és díjjal elismert, közkedvelt médiaszakember a kötet negyedik fejezetében őszintén vall hitéről, az evangélikus egyházhoz való kötődéséről, a Protestáns Újságírók Szövetségében korábban betöltött elnöki tisztségéről. „A Biblia iránymutatását teszem első helyre. Ha mi, emberek a mindennapjainkat a Tízparancsolat, a Hegyi beszéd és Pál apostol szeretethimnusza alapján próbálnánk elölteni, jobb lenne a világ” – vallja Novotny Zoltán a Sport, rádió, hit című interjúkötetben.

A könyvbemutatón Novotny Zoltán sportriporterrel Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök és Boda Zsuzsa beszélgetett.

Luther Kiadó, Budapest, 2020. Ára 3200 forint.

Honlap: https://www.lutherkiado.hu/kiadvanyok/konyvek/eletrajz/519-sport-radio-hit

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.