Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

IX. Szent István napi Kenyérverseny

IX. Szent István napi Kenyérverseny

Nyílt zsűrizésen dőlt el, melyek Magyarország legjobb kenyerei.

A Magyar Pékszövetség július 7-én tartotta kenyérversenyének második körös zsűrizését, előtte bemutatta a sajtó munkatársainak a döntőbe került kenyereket. Megtudtuk, hogy idén már a IX. alkalommal hirdették meg a Szent István napi Kenyérversenyt, melyre bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett.

Két kategóriában – Szent István napi kenyér és Innovatív kenyér – mérettethették meg termékeiket a magyar pékek. A több kategória célja, hogy bemutassa a magyar pékek kreativitását. Közel félszáz nevezés érkezett. A megmérettetés célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő termékekkel is gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka.

3PekAz első körös előzsűrizés után a kategóriánkénti legjobb 7 termék került behívásra a 2. körös bírálatra, ez összesen 15 kenyeret jelentett – 7 db Szent István napi és 8 db Innovatív – holtverseny miatt.

Az első körben a zsűri elnöke: Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja, tagjai: Werli József, a Magyar Pékszövetség nyugalmazott szakmai titkára, Galicz István, Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlati-oktatás vezetője volt.

Az Innovatív kategóriában – ami népszerű volt a versenyzők körében – gyógynövényes, fűszeres kenyereket nevezhettek.

A döntőbe jutottak: Kamillás kenyér, Szofi rozskenyér, Paradicsomos kenyér, Rozmaringos burgonyás cipó, Bajor rozskenyér, Bodzavirágos kenyér, Fokhagymás-rozmaringos kenyér, Illatos rozs.

A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyéré. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegére. Ebben a kategóriában is sok termékkel neveztek, komoly verseny alakult ki. A hagyományos kenyér jelleg nagyon szépen benne volt mindegyik termékben.

Döntőbe jutottak: Hajdúsági házikenyér, Kárpát kenyér, Székely kenyér, Göcsej népe kenyere, Aratók kenyere, Ásványi parasztkenyér, Magyariak kenyere, Kárpátok kenyere.

A döntőbe jutott kenyerek közül, második körben július 7-én választotta ki az ötfős szakmai zsűri, melyik felel meg legjobban a szigorú bírálati szempontoknak. Az ítészek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek, azaz többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, illetve milyen minőségi jegyekkel bír a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és az aroma vonatkozásában.

2Pek

A Magyar Pékszövetség Kenyérversenye a szakma versenye, csak azok tudnak sikeresen szerepelni rajta, akik fejlesztenek, időt és energiát fordítanak a folyamatos tanulásra, fejlődésre. A magyar pékek elhivatottságát mutatja, hogy még egy világjárvány sem akadályozhatja meg őket, hogy kiemelt helyen kezeljék a termékfejlesztést, a minőséget. Ez tette lehetővé, hogy ebben a helyzetben is tudtak nevezni, tudtak új termékeket hozni. Minőségi kenyereket tenni az asztalra. A közel félszáz nevező között sokan vannak, akik mindkét kategóriában neveztek, akár több kenyérrel is. Büszkék vagyunk a magyar pékekre, akik minden helyzetben helyt állnak – mondta Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke.

Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a IX. Kenyérverseny zsűri elnöke elmondta, hogy a hazai sütőipar felveszi a versenyt a nemzetközi mezőnnyel. A magyar sütőipar erősen támaszkodik a hagyományokra, ugyanakkor újításra is törekszik. Előbbit kiválóan bemutatták a Szent István napi kenyér kategóriájának indulói, utóbbit pedig az Innovatív kategória termékei. Fantasztikus nagy volt az innovációs készségük a versenyzőknek. Bátran nyúltak a fűszerekhez, gyógynövényekhez, kreatív anyaghasználatot láttunk, néhányan akár négyféle fűszert is ötvöztek. A termékek külső megjelenése változatos volt, sok olyan terméket hoztak, ami már első látásra megfogja a fogyasztót. Ezt a versenyen részt vevő pékek nem hozzáadott adalékanyagokkal, hanem technológiai fogásokkal, hosszú érésű kovász, hosszú érésű tészta és megszakított kelesztés érték el.

Az eredményt nem tudtuk meg, mert a szakmai zsűri pontozásos értékelését még összesítik a Pékszövetség munkatársai és az eredményt egészen augusztus elejéig hétpecsétes titokként őrzik.

1PekCim

A második körös zsűri tagjai: Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője, Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóságának vezetője, Galicz István, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlati-oktatás vezetője, Werli József, a Magyar Pékszövetség nyugalmazott szakmai titkára és a zsűri elnöke: Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja.

A nyertes kenyereket és azok készítőit augusztus elején az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján mutatják majd be a Parlamentben. A nagyközönség az év kenyereit először augusztus 19-én a Magyar Ízek Utcáján és a Várkert Bazárban kóstolhatja meg.

Magyar Pékszövetségről

A sütőipari vállalkozások kapacitásának mintegy 60-65 százalékát kitevő vállalkozások szakmai érdek képviseletét a Magyar Pékszövetség látja el, amelynek 375 tagja van. A szervezet 19 tagú társadalmi elnökséggel működik, a területi munkáját 9 régióban szervezi, végzi. Honlap: http://www.pekszovetseg.hu/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.