Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

V. Bőköz Fesztivál

V. Bőköz Fesztivál – Hétvége az Ormánságban

A Hagyományok Házában sajtótájékoztató keretében mutatták be az V. Bőköz Fesztivált, amely 2020. szeptember 3-6. között várja az érdeklődőket. BokozCim

Az eseményen részt vettek: Dr. Hoppál Péter – kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos, Nagy Csaba – a térség országgyűlési képviselője, Pataki András – fesztiváligazgató, Jászai-díjas rendező, Sipos Ferenc – művészi vezető, Szolykóné Pfeifer Gabriella – Kémes polgármestere, Pál Csaba – Szaporca polgármestere, Bokor Géza – Tésenfa polgármestere, Németh Tamás – Drávacsehi polgármestere.

Az ország egyik legelhagyatottabb térsége az Ormánság, amely, noha egészen különleges tájegység, számos gazdasági, demográfiai és egyéb problémával küzd. Az elmúlt öt-hat esztendőben azonban a térség kezd magára találni, újjáéledni, ehhez hozzájárul a mostanában tapasztalható kulturális önazonosságra ébredés – mondta el dr. Hoppál Péter, miniszteri biztos. Öt éve Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi azért fogott össze, hogy a saját értékeiket maguk is felfedezzék és a látogatóknak is bemutassák.

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője szerint az ország egyik legdélebbi részében található négy falu összesített lakossága is alig haladja meg az ezer főt. Ezek a települések azonban egyedülálló építészeti örökséget őriznek, melynek kiemelkedő darabjai a fakazettás templomok, amelyek autóval 10-20 percnyire vannak csupán a harkányi fürdőtől és a siklósi vártól.

Pataki András fesztiváligazgató a rendezők céljáról beszélt, mint mondta, azt szeretnék, hogy a Bőköz Fesztivál túlmutasson a maga keretein és hozzátegyen valamit a térséghez, mintaprogramként hatással legyen a négy falu társadalmi fejlődésére is. A rendezvénysorozat idei programját a nemzeti összetartozás jegyében hirdetik meg: a trianoni döntés centenáriumra emlékezve lesz például kopjafaállítás és gyümölcsfaültetés, de határon túlról érkezik számos népzenei és néptáncos csoport is.

Bokoz4A jubileumi összművészeti rendezvénynek Drávacsehi, Kémes, Szaporca és Tésenfa ad otthont a Duna–Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközponttal kiegészítve.

Az irodalom, a zene, a színház, az alkotó- és képzőművészet területéről előadásokat, kiállításokat, bemutatókat tartalmazó színes programmal várják a nézőket. A trianoni évfordulóra emlékezve, a határon túlról főként népzenei és néptáncos művészeti csoportok, fellépők érkeznek.

A négy település polgármesterei – Szolykóné Pfeifer Gabriella (Kémes), Pál Csaba (Szaporca), Bokor Géza (Tésenfa) és Németh Tamás (Drávacsehi) – elmondták, kicsi falvakról van szó, azonban rengeteg kinccsel, értékes építészeti örökséggel és különleges gasztronómiai hagyományokkal rendelkeznek.

A négy faluban harminchét helyszínen száz programmal rendezik meg szeptember 3 – 6 között az V. Bőköz Fesztivált a nemzeti összetartozás, a népi kultúra és a hagyományőrzés jegyében.

Kémesen a nagyszínpadon fellép a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes, Szabó Balázs és bandája, a Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes, a Cimbaliband, a Pannon Cigányzenekar. A folk műfajon kívül érkeznek a rock nagyágyú, Kalapács József és Rudán Joe vezetésével az Atilla Fiai Társulat tagjai. Nagyszabású szvingshow-t tart a Local Vintage Company zenekar, és meghallgatható a soproni szimfonikusok Zenés mesék, mesés zenék című produkciója is.

Szaporcán, illetve a Hétöles-tó színpadon zenél a Kollmann Gábor Band kiegészülve Wolf Katival és Urbán Orsival. Jön a magyar dzsessz kiválósága Binder Károly, aki Varga Gáborral zenél együtt. Nagy bulit csap a Blues Hangers, a Four Corners, utcabált tart a Flört együttes, világslágereket ad elő a Quartetto formáció, és a húzza a talpalávalót a Fajkusz Banda. A Maros Művészegyüttes táncjátékot hoz Szaporcára.

Tésenfán Pál Zsolti Jazz- és Kultúrkertjében Vastag Tamás szvingkoncertje lesz, de fellép többek között a Grappa Jazz és a Varga Gábor Jazz Trió. Akusztik stand-uppal érkezik Váray László, a Mecsek és a Sopron Táncegyüttes.

Drávacsehiben a Levendulaszárító színpadon a Harka Táncegyüttes, a Figurás Banda, a Szénási Akusztik és a Sanzon Time is fellép. A felvidéki Gál Tamás színművész több produkcióját hozza el a fesztiválra.

Lesz NépmesePont, Versmondó Szalon, táncház, prímásverseny, kirakodóvásár, helyi értékek és mesterségek bemutatója is szerepel az esemény gazdag kínálatában. Különböző színházi előadásokkal, estekkel megidézik Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Szendrey Júlia, Arany János, Rejtő Jenő, Márai Sándor és Hamvas Béla szellemiségét. Fellépnek komlói, siklósi, szennai és pécsi fiatal néptáncosok. Láthatóak lesznek népdalénekesek, mutatványosok, zenészek, táncosok, és természetesen a helyi gasztronómiai kínálattal is találkozhatnak a nézők.

A rendezvény idején a települések között ingyenes kisvonatok, lovaskocsik és “bulitraktorok” szállítják majd a fesztiválozókat, de aki szeretne, kerékpárokat is bérelhet.

1BokozjoA szervezők szándéka szerint a rendezvény minden korosztálynak kínál programokat a legkisebbektől a legnagyobbakig: gyerekeknek, felnőtteknek és családoknak is a műfaji sokszínűség, a minőség és az igényesség jegyében, hogy az Ormánságnak ebben a térségében is tovább tudják őrizni a magyar kulturális értékeket, hagyományokat határon innen és túl.

A Bőköz Fesztivál programjai díjmentes a 25 millió Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Agrárminisztérium 8 millió forintos támogatásának köszönhetően!

A sajtótájékoztatót Kámán Ildikó vezette. Mini koncertet adott Váray László.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.