Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Léner Péter: Bodrogi

Léner Péter: Bodrogi

Corvina Kiadó

BodrogijoLéner Péter az ország egyik legnépszerűbb színészéről, Bodrogi Gyuláról írt könyvet, aki régi barátja, de munkatársa is. Mint mondja, ez a könyv főhajtás Bodrogi Gyula előtt.

Beszélgetős könyv, kérdésekre és válaszokra van felfűzve. Külön érdekessége, hogy Magyarország történelme is bele van csempészve. A beszélgetés 1937 felidézésével kezdődik.

A kötetben megszólalnak Bodrogi Gyula életének legfontosabb szereplői: testvérek, feleségek, Törőcsik Mari, Voight Ági, olvashatunk színész kollégákról, mint Latinovits Zoltán, Sztankai István … rendezőkről, amelyet kiegészítenek színházi és családi fotók.

A könyvet olvasva, azt is megtudjuk, hogy Bodrogi Gyulát a középiskolai tanárai matematikus pályára szánták. Szerencsénkre színész lett, méghozzá olyan, aki mindent el tud hitetni velünk, nézőkkel. Mindnyájunk kedvence, nagyon lehet szeretni!

A könyvben Bodrogi Gyula azt vallja: „A közönség tökéletes iránytű, csak meg kell tanulni használni. Ő irányít: mi az, amit csinálhatok, mi az, amit nem. Csak akkor fogad el, ha olyasmit csinálok, amit megért”.

BodrogiTorocsik

Ízelítőként idézet a könyvből:

Léner: Hogy kerültél a Nemzetibe?

Bodrogi: Amikor a Nemzeti Színházat felépítették, felkért Szikora János, aki az előadást rendezte, hogy Az ember tragédiájának egyik arkangyal szerepét játsszam el. Azután Schwajda, a színház igazgatója meghívott Weöres Sándor Holdbéli csónakos című művében a Jégapó szerepére.

Léner: Fellépti díjas voltál.

Bodrogi: Valló rendezte. Azt mondta Schwajdának, hogy sokkal egyszerűbb lenne, hogyha szerződtetnéd Gyulát. Schwajda egyetértett, és leszerződtettek. És azóta vagyok a Nemzeti Színházban, ami számomra csúcs.

Léner: Mi még ahhoz a generációhoz tartozunk, amelyiknek a Nemzeti Színház az etalon. Van közünk a Nemzeti Színház történetéhez, amely számunkra Magyarország története, és azokhoz a nagy művészekhez, akiket mi főiskolásként megismertünk.

Bodrogi: Én még láttam Somlay Artúrt játszani, Bástit …

Léner: Rátkayt, Bessenyeit …

Bodrogi: Bajor Gizit, Tőkés Annát …

Léner: Balázs Samut, Makláry Zoltánt …

Bodrogi:  Olty Magdát, Gobbit, Mészáros Ágit …

Léner: és mi a Bodrogi titok?

Bodrogi: Ennek erősen köze van a Jóistenhez. Adott egy olyan képességet, hogy elhiszik nekem, amit mondok, csinálok. Most egész kis szerepeket játszom, de azokba ugyanúgy belehalok.

Léner PéterLéner Péter, a könyv írója színésznek készült, de rendező lett, mégpedig Kossuth-díjas rendező, aki mint igazgató 2010 nyarán kilépett a József Attila Színház kapuján – két évtizedig vezette a teátrumot a rendszerváltástól –, és nem nézett vissza. Írni kezdett.

Először a József Attila Színházról, aztán Marton Endre, Egri István, Kazimir Károly rendezőkről, direktorokról, majd barátjáról, Sztankay Istvánról.

Hét év alatt a negyedik kötete a „Bodrogi”.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.