Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

CZIFFRA100

CZIFFRA100 – CZIFFRA GYÖRGY- Emlékév hazánkban és világszerte

„A zene szabadsága” – február – 2022. május 1CziffraCim

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg, akinek születése 100. évfordulója alkalmából a 2021. február – 2022. május közötti időszakot Magyarország Kormánya Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Az Emlékévnek a klasszikus zenei élet legfontosabb koncerttermei adnak otthont, többek között Budapesten a Müpa és a Zeneakadémia, továbbá a New York-Lincoln Center, a London-Covent Garden, a Genf-Victoria Hall, a Párizs-Radio France és Senlis – Fondation Cziffra.

A programban olyan világhírű művészek szerepelnek, mint Boris Berezovsky, Martha Argerich, Denis Matsuev, Mischa Maisky, Marc-André Hamelin, Mikko Franck, az Orchestre de la Suisse Romande, vagy a Orchestre Philharmonique de Radio France, akik Eötvös Péter zongoraversenyét mutatják be a Müpában és Párizsban.

1BalazsJanosAz Emlékév célja, hogy bemutassa és tovább éltesse a világhírű zongoraművész életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét ma is aktuális üzenetein keresztül: a magyar és európai identitást, amelyek kölcsönösen táplálják egymást. Visszahozza a koncerttermekbe a romantikus zongorajáték hagyományát, valamint felhívja a figyelmet az improvizáció tradíciójának fontosságára, továbbá a fiatal művészek támogatására.

Boris_BerezovskyAz Emlékévet hagyományszerűen a Cziffra Fesztivál nyitja február 9-én, ahol Boris Berezovszky és Balázs János Cziffra és Liszt átiratokból álló zongoraestje lesz hallható a Zeneakadémián.

Majd ezt követően az egész év során folytatódnak a programok további 13 vidéki városban, 15 országban, összesen több mint 100 eseménnyel.

Február 11-én a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetségdíjasai mutatkoznak be.

Február 15-én a kitűnő kárpátaljai prímás, Pál István Szalonna és Bandája ad közös Bartók-Kodály estet a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művészeivel.

PalIstvanSzalonna

Február 16-án Marc-André Hamelin Grammy-díjas zongoraművész első ízben érkezik Budapestre, játékát a Zeneakadémián hallhatjuk.

MiklosaErika

Február 17 -én a hit és a művészet kapcsolatának kérdéseit feszegeti Rudolf Péter a MOMKultban Kozma Imre atya, Balázs János, Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomművészek működésével, az est műsorvezetője Bősze Ádám lesz.

Folytatódik a ZongOpera című sorozat, amelyben Miklósa Erika és Balázs János remek párosának játékát élvezhetjük. Az immáron hagyományos és a közönség által is nagyon várt Báresten a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara kalauzolásával a vendégek egy régmúlt kor hangulatába csöppennek.

A legkisebb generációnak Eckhardt Gábor tart majd hangszerbemutató koncertet. Február 20-án a Zeneakadémia Nagytermében Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, az improvizáció három mestere ad egymásnak találkozót a színpadon.

A 2021-es Cziffra Fesztivál gálakoncertjén Bogányi Gergely, (jobbra)  Balázs János és a Salzburg Chamber Soloists lép fel a Zeneakadémia Nagytermében, s hagyományosan itt kerül sor ismét a fiatal tehetségek díjazására és az életműdíjak átadására is. BoganyiGergely

Február 11-14 között ingyenes mesterkurzusokra kerül sor Dráfi Kálmán (zongora), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lukács Miklós (cimbalom) és Miklósa Erika (ének) vezetésével.

aatothfranyoTöbb helyszínen lesz látható képzőművészeti kiállítás, többek között a Hegyvidék Galériában aatoth franyo, a magyar származású, Franciaországban élő festőművész tárlata, akinek pályakezdését egykor Cziffra György alapítványa segítette.

Márciusban kezdetét veszi a hazai és nemzetközi együttműködések sorozata. Ezen időszak egyik budapesti csúcseseményének ígérkezik a március 20-i Martha Argerich és Mischa Maisky koncert a Zeneakadémia Nagytermében. Ebben a hónapban a Nizzai Filharmonikus Zenekarral ad koncertet Balázs János a Nizzai Operaházban, dr. Győriványi Ráth György vezényletével, valamint rendhagyó zeneórán vehetnek részt diákok a németországi Waiblingenben.

Budapesten elindul Bősze Ádám zenetörténész sorozata a Játék határok nélkül címmel, és újra fellépnek a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasai. Miskolcon és Nyíregyházán folytatódik a ZongOpera sorozat Horváth Istvánnal kiegészülve.

LajkoFelixPécsett a Kodály Központban pedig Lajkó Félix és Balázs János improvizációs estje lesz hallható. Második alkalommal kerül megrendezésre tudományos műhelytalálkozó az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és a Cziffra György Fesztivál együttműködésében A zongorista és az újságíró – Cziffra György emlékezete címmel, amelynek a MOMKult ad otthont.

Áprilisától a programok sora folytatódik Freund Tamás neurobiológus, az MTA elnöke előadásával Pécsett és Szegeden, számos vidéki hangversennyel – Ajka, Martfű, Pécs, Sopron, Kőszeg – több külföldi együttműködéssel. A pristinai Chopin Festivalon ad szólóestet Kovács Gergely a Cziffra Fesztivál Tehetség -díjasa.

A nyár folyamán Németországban, Passauban az Európa Heteken koncerttel emlékeznek Cziffra Györgyre, majd a VeszprémFesten három különleges Cziffra-eseményre kerül sor. Augusztusban a New York-i Lincoln Center tűzte műsorára a Cziffra 100 évfordulót, Balázs János szólóestjével.

BiblioticaOrcestraŐsszel többek között a franciaországi Senlis-ban a Franz Liszt Auditóriumban (ismertebb nevén Cziffra-kápolnában) rendeznek koncertet Balázs János közreműködésével, majd Alexandriában (Egyiptom) kerül sor hangversenyre a Bibliotheca Alexandrina Orchestra közreműködésével. AljosaJurinic

Lesznek programok Debrecenben és Bécsben is, ahol ismét a Cziffra Fesztivál díjazottjai lépnek pódiumra. Budapesten a Zeneakadémián fellép Klara Min (zongora), a Régi Zeneakadémián Aljosa Jurinic (zongora).

Cziffra György 100. születésnapját 2021 november 5-én ünnepeljük, amely az Emlékév legfontosabb eseménye. A Müpában az Orchestre Philharmonique de Radio France lesz a vendégünk Mikko Franck vezényletével.

 

Ezen a koncerten a nemzetközi zenei élet figyelme minden bizonnyal Budapestre szegeződik, hiszen a világhírű magyar zeneszerző Eötvös Péter első zongoraversenyének ősbemutatójára kerül sor Cziffra Psodia – Versenymű zongorára és zenekarra címmel, amelynek szólistája Balázs János zongoraművész lesz. Balazs_Janos

November 9-én a francia fővárosban, Párizsban is elhangzik az ősbemutató.

November 4-én Denis Matsuev zongoraestjének ad otthont a Müpa. Budapesten, a Régi Zeneakadémián ad koncertet Marc Laforêt zongoraművész, a Fondation Cziffra művészeti vezetője is. Londonban, a Covent Gardenben pedig Balázs János és kamarapartnerei lesznek hallhatóak.

Jövőre sem ér még véget a Cziffra-ünnep, 2022 első felében tovább folytatódnak a programok, így többek között az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus lép fel a Zeneakadémián. „Cziffra100” koncert lesz a svájci Victoria Hallban, Budapesten szólóestet ad Fazil Say (zongora) és hallható lesz Cziffra emlékhangverseny a csehországi Teplicében is.

A Cziffra 100 első eseményeire már kaphatók a jegyek a cziffra100.com weboldalon. A jegyvásárlással a résztvevők elfogadják a helyszínek koronavírussal kapcsolatos megelőző intézkedéseit.

Cziffra György Fesztivál Alapítója és művészeti vezetője: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész

Fővédnök: Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke

Nemzetközi védnök: Gérard Bekerman, a Fondation Cziffra elnöke,

Védnök: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora

A Cziffra György-Emlékév támogatói: Miniszterelnökség, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, UNESCO, MVM, Várkonyi Attila Fast Ventures, a Hegyvidék Önkormányzat, valamint a X., a XIII. és a XXII.  Kerületi Önkormányzat.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.