Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Bakondi György – 2016-ban is az első számú feladat az ország védelme …

Bakondi György, miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, jövőre is folytatódó migrációs nyomásra kell számítani Európában.


A magyar kormány ugyanakkor továbbra is mindent megtesz Magyarország határainak védelme érdekében, hallottuk a december 28-án tartott sajtótájékoztatón.

A 2015. évi migrációs számadatok szerint másfél millió illegális migráns érkezett Európába, közülük 400 ezren Magyarországon keresztül haladtak át. A bevándorlók között egyre több esetben találnak az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető személyeket, ami miatt 2016-ban fokozódhat az európai polgárok migrációval szembeni ellenérzése.

Magyarország mindent megtesz azért, hogy az ellenőrzés nélkül, tehát veszélyt jelentő módon érkező migránsok szétosztását célzó európai kvótarendszer elutasításra kerüljön. Az unió késve és hibásan reagált a tömeges, illegális migrációra, szemben a magyar kormánnyal, amelynek intézkedései eredményre vezettek.

Köszönetet mondott a határok védelmében részt vevő rendőröknek és katonáknak. Miközben 2010 és 2014 között 50 ezer alatt maradt a Magyarországra érkező határsértők száma, addig idén ez a szám 400 ezerre nőtt. A migránsok több mint 100 országból érkeztek, a legtöbben, 158 ezren szírnek mondták magukat, 73 ezren afgánnak, 36 ezer esetben nem tudták megállapítani az érkezők nemzetiségét.

Magyarország folytatni kívánja a visegrádi országokkal kialakított együttműködését, amely a schengeni határok védelmét célozza. A V4-ek példaadó együttműködése is azt mutatja, hogy amennyiben Brüsszel valóban elszánná magát, akkor sikeresen meg tudná védeni az unió határait, a biztonsági, egészségügyi, gazdasági, társadalmi és politikai kockázatokat is rejtő migránsokkal szemben.

A szlovén határ esetleges teljes lezárása után elképzelhető, hogy a migránsok egyik új útvonala Románia felé terelődik. Úgy látjuk Románia elszánt határai védelmére. Ha mégis nagy számban érkeznének migránsok a magyar-román határon keresztül, akkor a magyar kormány kész a déli határhoz hasonló intézkedések bevezetésére.

A Krónika kérdésére Bakondi György, miniszterelnöki főtanácsadó elmondta az Európai Unió még mindig nem támogatja megfelelően azokat az országokat, melyek megvédik a schengeni határokat.

A miniszterelnöki főtanácsadó hangsúlyozta, Magyarország nem rendelkezik olyan információval, amely miatt növelni kellene a terrorveszély jelenlegi, közepes szintjét.

Szöveg: Szabados Julianna. Készítette: Krónika Videómagazin. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.