Search
kedd 16 április 2024
  • :
  • :

Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr

Elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr 2016. január 1-jén, a San Franciscótól délre fekvő Big Sur településen.  Zsigmond Vilmos 1977-ben kapott Oscar-díjat Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjének operatőreként. Sajátos technikájával, korát megelőzve volt képes a digitális effektusok meghökkentő látványát nyújtani.

85. születésnapján a Ludwig Múzeumban, kiállítás keretében köszöntötték. Az operatőrt a kortárs film- és fotóművészet egyik legismertebb, egyedi látásmóddal rendelkező alkotójának nevezte Áder János köztársasági elnök, amikor barátai és tisztelői a 85. születésnapján köszöntötték 2015. június 16-án a Ludwig Múzeum Fényképezte Zsigmond Vilmos című kiállításán.

Levelében az államfő a világhírű fotográfushoz, Brassaihoz hasonlítva “eleven szemnek” nevezte az operatőrt, aki – mint írta – “fénnyel és színnel írja a vászonra mindazt, amit a szó nem képes kifejezni”.

A születésnapon Orbán Viktor miniszterelnök köszönetet mondott azért, hogy Zsigmond Vilmos hatalmas szakmai tudásával a magyar operatőröknek segít tehetségük kibontakoztatásában. Levelében a kormányfő szólt arról, hogy az operatőr kalandos életútjában a tehetség és a szerencse egyaránt szerepet játszott.

Az Oscar-díjas világhírű magyar operatőrről, Zsigmond Vilmosról kevesen tudják, hogy a forgatások szünetében fényképezőgépével is megörökítette a filmvilág kulisszatitkait. Ezekből a fotókból válogatva tiszteleg az idén 85. születésnapját ünneplő művész életműve előtt a Ludwig Múzeum a Magyar Nemzeti Filmalappal társszervezésben, valamint a Magyar Művészeti Akadémia és a Corvin-lánc támogatásával létrejött új kiállításán. A kiállítás április 10. és június 21. között volt látogatható.

Zsigmond Vilmos, az Oscar-díjjal és több rangos nemzetközi filmes elismeréssel kitüntetett operatőr munkásságát olyan filmekből ismerjük, mint a Szarvasvadász, a Harmadik típusú találkozások vagy a Fekete Dália. Több mint 65 film fűződik a nevéhez. Filmjeinek védjegye a világítás találékony használata, a fény művészi alkalmazása. Egyedülálló stílusának köszönhetően munkássága sokszínű: képei hol költőiek, hol realisták, részletezőek vagy grandiózusak.

Zsigmond Vilmos 1951-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakára, majd sikeresen diplomázott 1955-ben. Az 1956-os forradalom alatt az Egyesült Államokba kivándorolt operatőr a hetvenes évek elejétől együtt dolgozott korai filmjeiken azokkal a rendezőkkel, akik alapjaiban változtatták meg az amerikai filmgyártást, mint például Robert Altman, John Boorman, Michael Cimino, Steven Spielberg. Míg a nagy filmstúdiók addig látványos, könnyen befogadható filmeket készítettek, Zsigmond Vilmos alkotótársai új alapokra helyezték a filmgyártást. Rendre felrúgták a történetmesélés hagyományos szabályait, külső helyszíneken forgattak, a realizmus felé fordultak, céltudatosan törekedve arra, hogy ismét művészi színvonalra emeljék az amerikai filmet.

Büszkék vagyunk Zsigmond Vilmosra.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.