Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Tom Lantos sétány a XIII. kerületben

Tom Lantosról, az Amerikai Egyesült Államok magyar származású kongresszusi képviselőjéről nevezték el a XIII. kerületi Viza utca és Révész utca közötti sétányt. Az ünnepségen részt vett és méltató beszédet mondott Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet, Tóth József, a kerület polgármestere és Simonyi András washingtoni nagykövet.

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere elmondta a sétány névadásával Tom Lantos munkásságát ismerik el, kifejezik tiszteletüket elévülhetetlen érdemei előtt. Az egykori politikusnak sokat jelentett a kerület, büszke volt magyar örökségére, és egész életét meghatározta találkozása Raoul Wallenberg svéd embermentő diplomatával. Tom lantos munkássága során végig felemelte szavát az emberi jogok és a polgári szabadság értékei mellett, örökké hű maradt hazájához, a kerülethez, továbbá sokat tett az Egyesült Államok és a demokratikus Magyarország kapcsolatainak fejlődéséért. Nem olyan régen volt, ami 1944-ben történt, és a szabadság és a demokrácia híveinek feladata, hogy fellépjenek a nacionalista vezérelvűséggel szemben. A nyilas ügy nem zsidó ügy, hanem minden magyar ügye, mert ez minden érték, a keresztény értékek és a humánum elleni támadás, ezért mindent meg kell tenni, hogy ilyen ne fordulhasson elő többet.

Colleen Bell nagykövet elmondta az Egyesült Államok jobb lett Tom Lantos élete, szolgálata és öröksége által. Munkássága Magyarország javát is szolgálta, hiszen büszke magyar, büszke budapesti volt egész életében. A két ország javáért, Magyarország nyugati kapcsolatainak megerősítéséért munkálkodott, azért, hogy itt stabilitás, biztonság és jólét legyen. Bár a sétány névadása apró változás a térképen, fontos megerősítése azoknak az értékeknek, amelyeket Tom Lantos is vallott. Az egykori képviselő az amerikai kongresszus leginkább tisztelt tagja volt, akit tizenháromszor választott meg posztjára Kalifornia népe. Tom Lantos igyekezett gondoskodni arról, hogy a világ, amelyben a gyermekei és az unokái felnőnek, jobb és biztonságosabb hely legyen. Olyan államférfi volt, aki a konszenzusra törekedett és megértette, hogy a választások végeztével a kormányzás munkája kompromisszumot és türelmet igényel. Büszke amerikai volt, aki azt vallotta, hogy csak ebben az országban történhetett meg, hogy nincstelen holokauszt – túlélőként tanulhatott, felnevelhette a gyermekeit, majd a kongresszus tagja lehetett. Tom Lantos is abban hitt, hogy szövetségesekként és barátokként Magyarország és az Egyesült Államok boldogulása összekapcsolódik. A sétány is jelképezi a két országot összekötő szálakat.

Az eseményen felolvasták Joe Biden üzenetét, amerikai alelnök szavait, aki azt mondta Tom Lantos egész életében a gonosz ellen harcolt, amelyet első kézből ismert meg Budapesten, és mindvégig kitartott küldetésében, az emberi jogok védelmében, az igazságtalanság elleni harcban, kiállva mindazokért, akik nem tudták megvédeni magukat. Az amerikai alelnök szerint Tom Lantos sosem feledte el magyar gyökereit, és helyénvaló, hogy azt a sétányt nevezték el róla, amely egykori iskolája előtt halad el. Mint írta mindig hálás lesz mindazért, amit Tom Lantostól tanult. Remélhetőleg mindazok, akik a sétányon járnak, akik az amerikai képviselő egykori iskolájában tanulnak, magukkal visznek valamit Tom Lantos történetéből, hiszen így tarthatják életben az emlékét azoknak, akik értelmet adtak annak a két szónak, hogy “soha többé”!

Simonyi András korábbi washingtoni nagykövet elmondta: Tom Lantos olyan ember volt, aki inspirál, akinek “a gerince acélból van”, lelkesedése a szabadság iránt utánozhatatlan. Mélyen szerette Magyarországot, nemcsak amerikai, de magyar hazafi is volt, aki a lelkén viselte Magyarország jövőjét, aki féltette a magyar demokráciát. Tom Lantos szerint Magyarország jövője nagyban kötődik az Egyesült Államokhoz fűződő barátsághoz.

A beszédeket követően a résztvevők koszorút helyeztek el a Szent István park 55-nél, Tom Lantos özvegye, Annette Marie Lantos Tillemann-Dick, leánya Katrina Lantos Swett és unokái, valamint a diplomáciai testület tagjai, Demján Sándor, dr. Fónagy János, parlamenti államtitkár és több más ismert közéleti személyiség. Az eseményt óriási diplomáciai, és médiaérdeklődés kísérte.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.