Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Korea now – Yim Geun Hyeong

Korea now – Kortárs képzőművészet Koreából – Yim Geun Hyeong nagykövet


Koreai Kulturális Központ fennállásának negyedik évfordulójának alkalmából Korea Now címmel kortárs képzőművészeti kiállítás nyílt meg 2016. február 15-én a Koreai Kulturális Központban.

A megnyitón köszöntőt mondott Yim Geun Hyeong, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete. Részt vettek a megnyitó ünnepségen Woo Jongtaek, Kim Hodeuk és Kwak Hoon festőművészek, prof. Szegő Andrea a Magyar-Korea Society elnöke. The Arts of Travel című performansszal bemutatkozott a dél-koreai Jung Bokyung Tánccsoport.

A 12 koreai kortárs képzőművész alkotásait felvonultató tárlat 2016. február 16-tól március 12-éig lesz megtekinthető ingyenesen, a Kulturális Intézetben.

A koreai nép több évezredes történelme során számos alkalommal nézett szembe olyan politikai, kulturális és gazdasági folyamatokkal, melyek választ követeltek a koreai identitás mibenlétének és létjogosultságának kérdéseire. A koreai személyazonosság fejlődése mindig is egyet jelentett a koreai művészet identitásának megerősödésével, mely lehetőséget biztosított arra, hogy ez a területét tekintve kis ország folyamatosan a kulturális térképen maradhasson.

A Korea Now című kiállítás arra keresi a választ, hogy a kortárs művészetben hogyan tud megjelenni a Koreai-félsziget több évezredes kulturális öröksége. Lehetőséget biztosít arra, hogy a művészek festményein, fotógráfiáin, installációin keresztül megmutassák, mit jelent a koreai identitás a dél-koreai kortárs művészetben ma.

A kiállításon 12 kortárs koreai képzőművész 28 munkáját láthatjuk. A művészek hagyományos koreai technikák mesterei, így a hagyományos koreai papírral, kerámiával, keleti festészettel dolgoznak. Viszont amellett, hogy ezen évszázados, olykor évezredes hagyományok művelői, nem pusztán továbbörökítik ezeket a művészeti formákat, hanem választ keresnek arra, hogy hogyan lehet ezeket aktualizálni.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.