Search
csütörtök 30 május 2024
  • :
  • :

A milánói Scala

A milánói Scala

A klasszikus zene és előadó-művészet egyik leghíresebb intézményének évszázados történetét ismerhetjük meg. A film készítői alapos kutatómunkát végeztek, hogy a közismert tények mellett megmutassák a 238 éves operaház rejtett titkait is.

MilanoiFaceA Teatro alla Scala 1778-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, és rövid időn belül hagyományos olasz nagyopera szentélyévé vált, melyet a tehetség, az elhivatottság és az áldozatvállalás emelt naggyá. Neve elválaszthatatlanul kötődik a klasszikus zene, opera és balett legnagyobb műveihez és művészeihez.

A látványos ismeretterjesztő filmet magyar szinkronnal vetítik a hazai mozikban, Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Kecskeméten és Szolnokon is.

Luca Lucini és Silvia Corbetta rendezők az operaház korai történetének élethű bemutatásához színészi játékot és játékfilmes elemeket is alkalmaztak, valós személyek visszaemlékezései alapján kidolgozott jelenetekkel.

A narráció és a fikciós részek mellett különleges archív fotók és felvételek segítik a nézőt, hogy elmerüljön a közel két és fél évszázados múltra visszatekintő operaház történelmében.

Olyan kiemelkedő alkotók visszaemlékezései is helyet kaptak a filmben, mint Arturo Toscanini, Zubin Mehta, Herbert von Karajan és Claudio Abbado karmesterek, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras és Maria Callas operasztárok, Franco Zeffirelli és Luchino Visconti rendezők, valamint a balett csillagai, Szvetlana Zakharova, Alessandra Ferri és Carla Fracci.

A film élethűen rekonstruálja a Scala különböző korszakait és a nagy sztárok, az opera és balett csillagainak pályafutását, egymással való kapcsolatát és rivalizálását, az intézményhez való kötődésüket.

A film a Scala mai arcát is bemutatja, bepillantást engedve a kulisszák mögé. Láthatjuk egy új évad előkészítése mögött álló hatalmas munkát – ami hagyományosan minden évben december 7-én, Milánó védőszentjének napján tartott, nagyszabású évadnyitó gálában csúcsosodik ki –, ezen kívül megismerhetjük a Scala Akadémia mindennapjait és jövő fiatal tehetségeit.

Tavaly indult útjára “A művészet templomai” című sorozat, amely Itália gazdag művészeti örökségének kiemelkedő alkotásait mutatja be a mozivásznon. A sorozat első része a kultúra zarándok útjának nevezett Firenze és az Uffizi képtár bemutatója volt HD minőségben. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.