Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Jandó Jenő zongoraestje

MVM Koncertek – Jandó Jenő zongoraestje a Zeneakadémián – „A Zongora”-sorozatban, 2016. február 29. (hétfő), 19.30 óra.

Műsoron: J. S. Bach: Kromatikus fantázia és fúga, BWV 903, Bach–Liszt: h-moll orgonaprelúdium és fúga, BWV 544, Liszt: BACH fantázia és fúga *** Beethoven: 6 bagatell op. 126, Brahms: 4 ballada, op. 10.

Rendező: Jakobi Koncert Kft. Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában, vagy a www.jakobikoncert.hu honlapon a Jegyvásárlás menüpontban.

1JandojoA kottát feltétlenül tisztelni kell, mert csak az marad a szerző után – vallja Jandó Jenő, a klasszikus zenei élet egyik legkiválóbb előadója. Beethoven, Mozart és Schubert összes zongoraszonátája, Mozart 27 zongoraversenye van repertoárján. Ugyanakkor Liszt és Bartók műveinek avatott tolmácsolójaként is elismert. Rendkívül sokoldalú, kamaramuzsikus, pianista, és a legtöbb lemezfelvételt készítő zongoraművészek egyike. 1972-ben a versailles-i Cziffra György Zongoraversenyen második díjat kapott, több alkalommal találkozott személyesen Cziffra Györggyel.

A Magyar Rádió Zongoraversenyének győztese 1973-ban. Nemzetközi karrierje már a 70-es évek elején indult: Európa számos városában, az Egyesült Államokban és Japánban is fellépett. Együtt dolgozott – többek között – Ferencsik Jánossal, Fischer Ádámmal, Lamberto Gardellivel, Ligeti Andrással, Peskó Zoltánnal, Jurij Szimonoval. 1992-ben a Liszt Társaság Nagydíjával jutalmazták egy Magyarországon készült felvételéért, amelyen Liszt poszthumusz zongoraversenyét játssza.

Pályája során számos elismerésben részesült: 1980-ban Liszt Ferenc-díjat, 1987-ben Érdemes Művész címet, 1995-ben Bartók-Pásztory-díjat, 1997-ben Kossuth-díjat, 2004-ben Magyar Klasszikus Zenei Díjat, 2006-ban Bartók Béla-emlékdíjat, 2014-ben Prima Díjat vehetett át.

A szakmai elismeréseken túl hazánkban a legnagyobb tisztelet övezi – és nem csupán koránál fogva. Játékát hallgatva sokkal többet kapunk, mint egy zongorakoncert élményét; magunkkal vihetjük egy élet tapasztalataiból áradó bölcs gondolatait és a közönség iránti szeretetének üzenetét.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.