Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Budapestinfo – Szalay-Bobrovniczky Alexandra

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes  bejelentette Budapest új szlogenjét: “A város, amely egyesít”

BudapestlogoArról is beszélt, hogy Budapestnek nemzetközileg jól artikulálható és hiteles márkastratégiára van szüksége, amelynek része egy jól felismerhető új logó is. A klasszikus elemeket megjelenítő, két oroszlánt, a város címerét és a szent koronát ábrázoló logó tervezésekor a hagyományok mellett a modernitás is szempont volt.

Bejelentette Tarlós István főpolgármester március 4-én, hogy fontos emberek érkeznek március 8-án Budapestre, az EU regionális fejlesztési igazgatója és Magyarországért felelős területi igazgatója. Fő téma a 2014-2020 közti fővárosi beruházások, fejlesztések áttekintése lesz.

Megismerhettük a 2010 óta megvalósult és folyamatban lévő fejlesztéseket: a 4-es metrót befejezték, 47 új CAF -villamos érkezett, 1300 buszból 850-et újra vagy kevésbé használtra cseréltek, elkészült a budai fonódó villamos, március 14-re elkészül a lánchídi villamos alagút is. A Széll Kálmán tér átadása is megtörténik 2016. májusban – lehet egy kicsit örülni! Nem csak a megvalósult, de a tervben lévő fejlesztésekről is szó volt.

A budapesti agglomerációs közlekedés jövőjéről Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter felkérésére Fónagy János államtitkár és a főpolgármester pénzügyi helyettese, Bagdy Gábor egyeztetnek március 8-án. A fővárosnak nem kell számolnia költségvetésében ennek az állami feladatnak a finanszírozásával, ez volt Budapest fő célja, melyet elért. A Főváros – térítés ellenében – továbbra is ellátja ezt a feladatot – akár az év végéig is, ha elhúzódnak a tárgyalások –, hogy az utasok az átadás-átvételből ne érezzenek semmit.

Mégis kaphat pénzt a Budapesti Fesztiválzenekar a fővárostól. Bár korábban a zenekart kihagyták a budapesti költségvetésből és nem fővárosi intézményről van szó, ez egy önként vállalt támogatás.

Önállóan szervezheti Budapest továbbra is az idegenforgalmát, melynek részleteiről Rogán Antallal is egyeztettek, ugyanakkor szorosabban együttműködnek az állammal. Magyarország gazdasági össztermékének 8,8 százaléka származott a turizmusból 2013-ban. A cél, hogy – a szomszédos országok mintájára – ez az arány 12-15 százalékra emelkedjen, amihez egységes turizmusstratégiára van szükség.

A főváros saját forrásból a vizes VB-hez 9,5 milliárd forinttal járul hozzá, ebből a legnagyobb tétel infrastrukturális feladatokat takar. Ide sorolta Tarlós a Margitsziget rekonstrukcióját 2,4 milliárdért, a Kárpát utca felújítását több százmillió forintért. A Róbert Károly körút rekonstrukciójának költsége 3 milliárd forint.

Megtudhattuk, a Kúria megszünteti az autósokra vonatkozó 5 perces szabályt, azaz ezen túl ennyi ideig sem parkolhatunk majd ingyen a fővárosban.

Az év végéig 60 új Mercedes buszt állítanak majd forgalomba, ezeket a BKV 30 milliárdért veszi meg. Az újpalotai villamost egyelőre leveszik a napirendről, mert többe kerülne a tervezettnél még úgy is, hogy 100 milliárddal olcsóbb lenne a 4-es metró meghosszabbításánál.

Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója elmondta, 924 000 Ft-ot fizetett be egy 32-szeres bliccelő a BKK kasszájába, miután a bíróságon elbukta a perét, demonstrálva, hogy a cég komolyan veszi a pótdíjaztatást. Felmérés szerint a BKK utas elégedettségi indexe 46-ról 66%-ra, azaz 20%-kal emelkedett, főleg a komfort, a biztonság és az ár területén.

A tájékoztatót vezette Szűcs-Somlyó Mária sajtófőnök.
Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.