Search
hétfő 26 február 2024
  • :
  • :

Oszmán divat

Oszman Divatbemutató palotai viselet


Autentikus oszmán divatot ismerhettünk meg a 16. századtól egészen a 18. század végéig a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ által szervezett divatbemutatón április 14-én a Budapesti Olasz Kultúrintézetben.

4OszAz intézet igazgatója Yakup Gül elmondta, hogy a 2013-ban nyílt budapesti intézet célja a török kultúrát és a nyelvet megismertetni. Ennek része a divatbemutató is, amelyet Szulejmán szultán halálának 450. évfordulójához kapcsolódva rendeztek.

A divatbemutató iránt nagy volt az érdeklődés, a terem zsúfolásig megtelt. Az öltözeteket hagyományos Oszmán dallamok kíséretében mutatták be, amelyek egyenesen Törökországból érkeztek, Bursa városából. A női és férfi utcai korabeli divat mellett, a palotákban élők viseletét is láthattuk. A ruhák kritikus női szemmel is gyönyörűek voltak. Színesek, fantáziadúsak ..

A bemutatón azt is megtudtuk, hogy az oszmán divat hogyan hatott a magyar divatra. Ezt bizonyították Hampel Katalin magyar ruhakölteményei, amelyet Sasvári Sándor éneke és a közönség tetszése kísért végig a kifutón ..

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.