Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

A selyem útja

A selyem útja a Magyar Nemzeti Múzeumban – Kínai designerek hatása a nyugati divatvilágra


Designerek: Xiao Yun Lin, Youjia Jin, Katti Zoób – a Budapesti Tavaszi Fesztivál április 23-i eseménye. Show rendező: Szabó Pálma.

1SelyemBan Kína hatása a nyugati divatvilág esztétikájára már évszázadokkal ezelőtt jelentős volt. A különböző és egyedi szimbolikus jelmezek, festmények, porcelánok és egyéb művészeti ágazatok alkotásai azokat a varázslatos elképzeléseket fedik fel, amelyek a jellegzetes kínai fantáziavilággal kapcsolatosak.

A nyugati világot elvarázsolták a rejtélyes keleti tárgyak és képek, olyan tervezőket inspirálva ezzel, mint Yves Saint Laurent, Paul Poiret, vagy Balenciaga.

2SelyemA kínai nők öltözködése rendkívül változatos – a legnagyobb divatházak legújabb kollekcióitól a helyi márkák aprólékos gonddal, kézzel varrt darabjain át egy-egy szubkultúra tipikus ruháiig szinte mindent megtalálhatunk. Ezt a sokféleséget szem előtt tartva készült a divatnap programja, amelyen a tradicionális viseletek újragondolásán át a mai modern öltözködésig ismerkedhettünk a kínai divattal, valamint a magyar divattervező, Katti Zoób Kína ihlette munkáival.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.