Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Böjte Csaba imája a világ magyarságáért

VI. Magyar Világtalálkozó kiemelt rendezvénye, a Világfalu amely május 21-22-én – szombat-vasárnap várta vendégeit a LURDY Rendezvényközpontban.

1BojteFaceBöjte Csaba 1959. január 24-én született Kolozsváron. Nemzetisége: magyar. Ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. A ferences rendbe 1982-ben jelentkezett. Tanulmányait Gyulafehérváron és Esztergomban végezte, 1989-ben pappá szentelték. 1992-ben Dévára helyezték, ahol jelentős fordulatot vett az élete. Oltalmába fogadott néhány utcagyereket, és a lakatot leverve az elhagyott és évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költöztek. Tevékenységét elismerik egész Erdélyben, Romániában, Magyarországon és Európában is. Az alapvető életfeltételeken kívül: ruha, étel, stb. a befogadott gyermekek taníttatásával, vallási és erkölcsi nevelésével is foglalkozik.

A Világfalu a magyar-magyar együttműködéseket, s más népek, nemzetek közötti kapcsolatépítést is lehetővé tette. A programok során megismerkedhettünk a világ számos országának kultúrájával, világával, képviselőivel.

Egy-egy közösségi standot kaptak: Latin-Amerika, Afrika, Ázsia, Ausztrália – Új-Zéland, Ciprus, Kárpát-medence (Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság, Őrvidék), a Panoráma Világklub és társklubjai a világ 90 országából.

Bemutatkoztak a magyar értékek, hungarikumok képviselői: termelők, gyártók, szolgáltatók, s minden, ami jellegzetesen magyar érték, s azon cégek, intézmények, szervezetek, amelyek tevékenysége, szolgáltatása és kapcsolatrendszere a magyar-magyar együttműködés révén itthon és külföldön is egyaránt figyelemre méltóak .

Külön területet kapott a magyar vidék, a jelentősebb idegenforgalmi régiók, látványosságok, programok. Külön standokon találkozhatunk a feltalálókkal, az ötletemberekkel, menedzsereikkel, s a találmányok forgalmazóival. A kiállítói helyeken az adott országra, kultúrára jellemző környezetben bemutatók, kóstolók, üzleti ajánlatok fogadták a közönséget, Latin-Amerika és Ázsia országaitól kezdve Afrikán át Erdélyig és Kárpátaljáig. Bemutatkoztak a különböző régiók, városok, falvak idegenforgalmi ajánlataikkal.

A Magyarsághíd teremben folyamatosan zajlottak az előadások, bemutatók, filmvetítések. A kézművesek által tucatnyi mesterség műhelytitkait láthattuk: csipkeverés, hímzés, szövés, nemezelés, fajáték-, baba-, mézeskalács, népi ékszer, gyertyakészítés, stb. Bárki részt vehetett a népi játékokban, a mesterségek kipróbálásában, a Gyermekuradalom rendezvényein. A Konferenciateremben szombaton a kiállítók és üzletemberek bemutatkozására, vasárnap pedig Egészségkonferenciára került sor.

A Világfalu Életmód termének célja: a test a lélek és a szellem harmóniája. Mindenki kedvére válogathatott az ősi és modern gyógymódok között, a magyar orvosok, feltalálók gyógyító eszközeiket és gyógyító szereiket mutatták be. Előadások, bemutatók az egészséges életmód, a természetgyógyászat és az ezotéria témaköreiből. Megtalálhatóak voltak a hagyományos gyógymódok, technikák, termékek és találmányok képviselői, a házi természetgyógyászati praktikák, kaphattunk bio-élelmiszereket, italokot, különféle gyógyhatású készítményeket. Ingyenes masszázs, felmérés, tanácsadás, különféle kóstolók.

A Világfalu nagyszínpadán minden műfaj helyet kapott: a népzenétől az operetten át a pop-rockig, a legnépszerűbb előadóművészek, együttesek előadásában. Az „Ezer torokból a legnépszerűbb 10 magyar örökzöld” különböző csoportok, együttesek közreműködésével csendül majd fel. A hazai zenei élet képviselői, híres olimpikonok, világbajnokok szerepelnek Joó Géza zenés beszélgető műsorában. Nagy érdeklődésre tartott számot a Lakodalmas műsor, amely egy igazi lagzi hangulatát, népszokásait elevenítette fel. Itt volt a Világtalálkozó Szépe verseny döntője, az Operettgála, különböző népi együttesek fellépése, divatbemutatók …

A Világfaluban ott voltak a Magyar Világtalálkozó vezetői: dr. Tanka László, Joó Géza, dr. Czeglédi József, dr. Fischl Vilmos, dr. Tuzson Tibor, Ernszt Katalin, Nemere László, Fedor Alíz, Fülemen Róza, Hegedűs Tünde, Józsa Judit, Leblanc Győző, Nagy Tímea, Nagyváradi-Kis Anna, Páll Kornél, Pátzay Anna, Sárdi Rózsa, Tóth Éva …

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.