Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

52. Kormányinfó

52. Kormányinfo, melyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fekete Rajmund tartottak.


2LazarKormányülésen áttekintjük az egészségügy helyzetét, az iskolai étkeztetés helyzetét. Szó lesz a nemzeti autóbusz gyártás helyzetéről, a közigazgatás és közszolgáltatás fejlesztésről. Várjuk Tarlós István főpolgármester urat is a Kormányülésre, az aktuális közlekedési kérdések megbeszélésére.

Magyarország törvényeinek betartását kéri a kormány azoktól az illegális bevándorlóktól is, akik szerdán megpróbáltak kitörni a kiskunhalasi zárt befogadó állomásról. Mintegy 300-an kifogásolták zárt őrizetüket és erőszakosan léptek fel. A szerb határszakaszon továbbra is komoly kihívás a migráció, a román szakaszon azonban nem érzékelhető érdemi nyomást, így egyelőre nem szükséges a biztonsági határzár megépítése.

Magyarország nem fogad vissza senkit nyugatról arra hivatkozva, hogy a migránsok nem itt, hanem Görögországban léptek be az unió területére. A Dél-Európában szerveződő embercsempészet eredményeként a magyar határhoz érkezett 13 ezer emberhez képest jóval nagyobb nyomás nehezedik az országra. A fokozódó bevándorlási nyomás miatt a kormány fontosnak tartja a magyar-szerb határzár műszaki és élőerővel történő megerősítését, míg a magyar-román határszakaszon egyelőre nem szükséges a biztonsági határzár kiépítése.

Az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, amely a Magyarországra való belépés és tartózkodás új szabályait tartalmazza. Ennek értelmében a határtól befelé 8 km-es mélységben előállított illegális határátlépőket, akik bűncselekményt követnek el, visszafordítják a határtérségből. 2016. január 1. és május 30. között 13 446 illegális határátlépőt fogtak el, ebből 13 286-an a magyar-szerb határszakasz felől próbálkoztak az ország területére bejutni.

Dr. Orbán Viktor miniszterelnök egyiptomi útjáról a miniszter elmondta, egész Európa, így Magyarország érdeke is, hogy Egyiptom stabil ország legyen.

Lázár János visszautasította a német Bild lap cikkében megjelent állítást, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök félretájékoztatta a német és az osztrák kancellárt tavaly szeptemberben a bevándorlási helyzettel kapcsolatban. A magyar kormányfő a mindenkori német és osztrák kancellár szövetségese, fel sem merülhet, hogy fals információkat adnának. Werner Fayman osztrák és Angela Merkel német kancellárral Orbán Viktor többször egyeztetett, folyamatos volt a kapcsolattartás. A Keleti pályaudvarhoz a bevándorlók egy jó része Merkel felhívása után érkezett, a Magyarországra tartók egyértelműen erre hivatkozva közelítették meg a határt, a felhívás volt súlyos hiba.

Mivel Pest megye semmilyen forrást nem kap az Európai Uniótól fejlesztésekre, ezért a kormány 2021-ig 80 milliárd forint saját forrást biztosít a megyének.

Véglegesítik a megvalósítandó útépítések listáját, több száz kilométer új út épül több ezer milliárd forintból az ország infrastruktúrája javítása céljából, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.

A paksi atomerőmű-bővítés ügyében Lázár János elmondta, Margrethe Vestager versenyjogi biztossal folytatott tárgyalásai Brüsszelben eredményesek voltak, elhárultak az akadályok a hitel lehívás előtt.

A Gyöngyösön meghalt másfél éves alultáplált kislány ügyében vizsgálják, szükség van-e törvény módosításra.

A Krónika munkatársa a június közepén induló Tanyafejlesztési program részletiről kérdezett, annak feltételeiről és arról, van-e valamilyen támogatási lehetősége azoknak a tanyáknak, melyek nincsenek az EU programban kiemelten nevesítve …

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.