Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

54. Kormányinfó

54. Kormányinfó

Lázár János miniszter és Kovács Zoltán, kormányszóvivő – 2016. június 16. 


3LazarFaceFranciaországban zajló labdarúgó Európa-bajnokságon nem fenyegeti veszély a magyar szurkolókat. A nyári munkarendről Lázár János elmondta a kormány nincs szabadságon, és nem is tervezi, hogy szabadságra megy.

A háziorvosi bérekről a miniszter elmondta, hogy a praxisokra fordított összeget idén is növelik, az erre szánt 10 milliárd forint rendelkezésre áll. A tárgyalások a szaktárca és a kamara között arról folynak, hogy a háziorvosok egyformán kapják az emelést vagy differenciáltan, illetve arról is egyeztetnek, hogy az állami szakrendelőkben dolgozó fogorvosok és a védőnők hogyan részesülhetnek emelésben.

A középfokú végzettségű bölcsődei dolgozók jövőre 7 milliárd forint bérkiegészítést kapnak.

Az őszi jogalkotási program fontos része az adózás egyszerűsítése. 40 háttérintézménnyel kapcsolatban hozott döntést a bürokráciacsökkentés keretében múlt héten a kormány. A minisztériumokba olvadással kapcsolatos feladatokat a nyár komoly kihívásának nevezte a miniszter, a minisztériumoknak 20 százalékos költségcsökkentéssel kell számolniuk, ami dologi és személyi kiadásokból is megspórolható. A tárcavezetők döntése, hogy ezt hogyan valósítják meg, ő azonban mintegy háromezer ember elbocsátását tartja kívánatosnak.

Mint mondta, a jogszabályok legfeljebb hathavi fizetést biztosítanak végkielégítésként az elbocsátottaknak, emellett azok a munkaadók kaphatnak járulékkedvezményt, aki számukra munkát biztosítanak. Úgy fogalmazott: alul maradt abban az álláspontjában, hogy magasabb végkielégítéssel engedjék el azokat, akik vállalják, hogy nem térnek vissza a közigazgatásba, hanem saját maguk foglalkoztatóivá válnak.

A magyar feldolgozóipart és élelmiszer-kiskereskedelmet meg kell erősíteni, a kormány ennek megvalósításáról társadalmi egyeztetést kezdeményez az agrár- és az iparkamarával, valamint más ágazati érdekképviseletekkel – közölte. A multinacionális nagyvállalatok egy részének ideje volna elhagyni az országot ahelyett, hogy Magyarországra zúdítja Európa élelmiszer-ipari szemetét.

A magyarországi agrártermelés akkor tudna boldogulni, ha a feldolgozóipar magyar kézben lenne, és a magyar feldolgozók szempontjai érvényesülnének a kiskereskedelemben.

A kormány a jövő heti ülésén véglegesíti a 2022-ig megépülő vagy fejlesztendő közutak és vasútvonalak körét – jelentette be Lázár János. Elmondta: cél, hogy az autópályák az országhatárig érjenek, de az is, hogy a megyei jogú városokat bekössék a fontosabb úthálózatba. A fontosabb közlekedési csomópontok fejlesztéséről is szólt.

A kormányzati struktúra egyszerűsítéseként a minisztériumok stratégiai döntéseket hoznak, és a jogalkotást készítik elő, míg a végrehajtást “kormányzati ügynökségekre” kell bízni, például a Magyar Államkincstárra, amely a nyugdíjaktól a segélyeken át az uniós forrásokig a kifizetéseket végzi majd. A hatósági feladatokat pedig a járási és kormányhivatalok látják el.

A Brexitre vonatkozó kérdésre Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy felelt: a költségvetés tartalékából fedezhető minden olyan lépés, amellyel a döntés kezelhető. Lázár János ezt azzal egészítette ki: a britek döntést – bármilyen irányba is mozdulnak el. Lázár János kérdésre a kórházak idei adósságállományát 50-60 milliárd forintra becsülte, amely ugyan tendenciájában csökken, ám mindig újratermelődik – jegyezte meg. Hangsúlyozta: az állam vállalja az adósság kifizetését, ám fontos kivizsgálni azt is, az mitől keletkezik.

A miniszter megerősítette, Orbán Viktor, ahogy naptára engedi, minden megyei jogú városba ellátogat a Modern városok program keretében. A Néprajzi Múzeumnak helyet adó, ám a Kúriának létesült épületet vissza kell adni a Kúriának. Zajlanak a tárgyalások a Politikatörténeti Intézet kiköltözéséről, ám ezek eddig még nem vezettek eredményre.

Sajtóorgánumok tulajdonosváltásával kapcsolatban Lázár János úgy reagált: a kormány nem foglalkozik a magyar sajtótermékek sorsával, ez egy szabad médiapiac, mindenki azt csinál, amit akar.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.