Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Budapestinfó

Budapestinfó

2016. június 10. Tarlós István, főpolgármester és Szűcs-Somlyó Mária, sajtófőnök.


Tarlosjun10Az M3-as metróra szánt, Budapestre érkezett prototípus szerelvény nem teljesen új, hanem felújított – hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester. A metró szerelvény darabjainak túlnyomó része valóban új, de nem lehet azt mondani rá, hogy tökéletesen új, joggal nevezhető felújítottnak. Igaz, nem raktáron elfekvő szerelvényeket hoztak be. Budapestnek örülnie kell, hogy a régen függőben lévő szerelvényprobléma megoldódik, és nem kell keseregni, hogy jobb és szebb járműveket kaptunk, mint amire előzetesen számítani lehetett. A felújítási projekt során nem volt törvénysértés, amit a hatóságok is megállapítottak és a versenyjogi szabályok sem sérültek. A Főváros engedélyével megvizsgálta a szerelvényt Metróért Egyesület és úgy látják magasabb műszaki színvonalú, mint a jelenlegi az M3-as metrón közlekedő típusok, és vannak ugyan korszerűbb új tervezésű járművek, de a 3-as vonal járműproblémája így is közel három évtizedre megoldódik.

A tenderre mindenkinek nyitva volt a pálya, nem voltak olyan megkötések, amelyek bárkit akadályoztak volna, hogy elinduljon. Volt ugyan, aki nem tudta teljesíteni a felújítás követelményeit, de ez nem kizárás, 150 centiméteres embereknek is joguk van kosárlabdázni, legfeljebb nem férnek be a csapatba.

Az M3-as metró infrastruktúrájának felújításával kapcsolatban Tarlós István elmondta: a metrószerelvények kiváltásához mintegy 150 csuklós buszra van szükség, és a járműveknek rendelkezésre kell állniuk, hogy a metrófelújítás elkezdődhessen. A buszok beszerzésével párhuzamosan ki kell építeni a felszíni pótlás útvonalait – ennek átfutási ideje 3 hónap –, az állomások csak ezt követően zárhatók le. A Kormány egyes tagjai, és nem a miniszterelnök mindenképpen szolgáltatásvásárlást kértek a Fővárosi Önkormányzattól, azt nem a Városháza akarta. Tarlós István azt mondta: szívesen akceptálja a kormány távlati, a magyar buszgyártás felemelését célzó elképzeléseit, csak az a probléma, hogy egyelőre nincsenek magyar buszok, és évekig még nem is lesznek. A Főváros szívesen vásárolna, ha volnának magyar buszok, de nekünk most van szükség a kiváltó járművekre.

A Fővárosi Közgyűlés június 8-i határozata szerint, ha július 5-ig a Magyar Közlönyben megjelenik az a kormányhatározat, amellyel garantálják, hogy megtérítik a szolgáltatásvásárlás okozta teljes többletköltséget a Főváros számára – ez a BKV számításai szerint 5-20 milliárd Ft lehet –, akkor szolgáltatásvásárlással oldja meg a metrópótlást a Főváros. A Fővárost nem érheti anyagi kár. Határozott üzenetet kapott arról, hogy a többletköltségekre megkapják a garanciát. Ellenkező esetben a Főváros megvesz a korábbi tendernyertes lengyel Solaristól 110 db buszt – saját forrásból, pénzügyi átcsoportosítással, darabonként 277 ezer euróért –, a további szükséges negyvenet pedig járműátcsoportosításokkal fogják biztosítani.

A szolgáltatásvásárlásra új tendert kell kiírni. Nem tudni ebben az esetben ki lesz a szolgáltató és az is kérdéses, hogy magyar buszokat fog-e alkalmazni vagy sem. Ebben az esetben a kivitelezés megkezdése csúszni fog, a csúszás mértéke 45 nap és 6 hónap közé tehető. Ennek a fejleménynek nem örülök, a BKV vizsgálja, ha az M3-as metró északi szakaszán kezdik a felújítást, akkor a 150-nél jóval kevesebb pótló busz is elegendő lehet, és a csúszás lefaragható.

A Főváros hivatalos tájékoztatást kapott, hogy a metró infrastruktúrájának felújítását is tartalmazó úgynevezett IKOP-listát elküldték Brüsszelnek. Tarlós István ezzel kapcsolatban elmondta: a miniszterelnök kormányhatározatban utasította a fejlesztési minisztert, ha Brüsszel nem ad forrást a beruházásra (vagy kevesebbet ad a vártnál), akkor a központi költségvetésből kell állni a költségeket. Nekem mindegy, hogy brüsszeli vagy magyar állami pénzből, csak legyen felújítva az M3-as metró – mondta a főpolgármester, hiszen naponta 500 ezer emberről van szó.

Nyáron elkészülnek a csillaghegyi öböl árvízvédelmének engedélyezési tervei – a nyomvonalterv már korábban elkészült –, majd négy szakaszra bontva megkezdődhet a kivitelezés; az első két ütem az Aranyhegyi-patak és a Barát-patak mentén kialakítandó védelem, a harmadik a pünkösdfürdői gát magasságának megemelése, a negyedik pedig a körülbelül 3,5 kilométeres római-parti mobilgát megépítése. A Főváros és az NFM által kötött támogatási szerződés szerint 10 md Ft az elszámolható költség, de a védmű és járulékos beruházásai jóval többe, 15-20 milliárd Ft-ba kerülnek.

A különbözetet a Főváros más forrásból fogja biztosítani, vélhetően EIB-hitelből. A költségnövekedés oka, hogy a 2013-as rekordárvíz után változott a jogszabályban rögzített, mértékadó árvízszint, így sokkal nehezebb és magasabb szerkezetet kell építeni. Az eredeti tervekben még nem szerepelt az Aranyhegyi-árok és a Barát-patak védelme. A projekt részeként kiváltanak egy 1200 mm-es, a part mentén húzódó víznyomócsövet, ennek kivitelezése ősszel megkezdődhet, csak ez 2 milliárdos többletköltséget okoz. Ráadásul jelentősen nőtt a rekreációs beruházások tartalma, „sok éves vita után igyekeztünk újabb és újabb engedményeket tenni a tájvédőknek és az aggodalmaskodóknak.

Az érintett dunai partszakasz teljes tájhasználatának kialakítását, rekreációs fejlesztését a Főkert tervezi. Tarlós István elmondta azt is, hogy a védmű „minimális nyomvonal-korrekciójának köszönhetően” a limányban 4-500-zal kevesebb fa kivágásra lesz szükség. A beruházásról egyébként tartottak prezentációt a Városházán a parlamenti ellenzéki pártok képviselőinek, akiket sikerült megnyugtatnunk.

Tarlós István azt javasolja, hogy a hullámtérben elhelyezkedők számára helyi adót vessenek ki ingatlanértékesítési vagy telekadó formájában az értéknövekedés miatt, ez pedig bizonyosan nem fogja érinteni az 1920-30-as években, szabályosan épült mintegy 40 családi házat.

A 2017-es vizes vb-hez kapcsolódva megvalósul a Margit-sziget csatornázása. A szigetről jelenleg évi 250 ezer köbméternyi szennyvíz ömlik tisztítatlanul a Dunába. A munkák júliusban indulnak és jövő júniusban fejeződnek be. A projekt részeként a csatornarendszer kiépítésén túl megújul a Margit-szigeti gerincút, megépül a Duna alatti szennyvízátvezetés, korszerűsítik a pesti oldalon lévő szennyvízátemelőt, felújítják a csatornát és az utat a Dráva utcában. A vb-hez kapcsolódva az alsó rakparton pedig gyalogos sétány és kerékpárút épül az Árpád hídig.

Levélben fordul a főpolgármester a kormányfőhöz az agglomerációs közlekedés állam által visszavétele kapcsán született kormány-előterjesztés miatt. Ebben ugyanis az áll, hogy az agglomerációs közösségi közlekedésről szóló, az állam és a főváros között 2013-ban kötetett szerződés 2022-ig hatályos, holott azt a BKK már korábban felmondta, a szerződésben szereplő kötelezettségeit ugyanis az állam nem teljesítette, a mai napig tartozik a Fővárosnak a tavalyi költségek megtérítésével. A technikai átadás-átvétel június 30-i határidejét egyébként a szakminisztérium november 30-ig kéri meghosszabbítani.

A Főváros kiemelten fontosnak tartja a védett épületek állapotát, ezért összesen 500 millió Ft-ot különített el műemléki keret, értékvédelmi támogatás és örökségvédelem alatt álló épületek állagmegóvásának céljára.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.