Search
szombat 2 március 2024
  • :
  • :

Hangok és Harangok Fesztivál – Mága Zoltán …

Hangok és Harangok Fesztivál – Mága Zoltán

MagaA Kárpát-medencét átölelő hangversenysorozatot indít útjára Mága Zoltán hegedűművész. A Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál ünnepélyes megnyitójára a Szent István-bazilikában 2016. augusztus 21-én, 19 órakor kerül sor Kossuth-díjas művészek közreműködésével. Az év legnagyobb jótékonysági koncertsorozatának fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnöke pedig Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek lesz.

A katolikus, református, evangélikus templomokban és zsinagógákban rendezendő egy hónapos fesztiválon Magyarország minden megyéjében, Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken egyaránt felcsendülnek zenei kincseink, erősítve a magyar kulturális közösségi tudatot. Mága Zoltán a jótékonysági jellegű koncertekkel nem csak a magyar zenei kultúrát kívánja népszerűsíteni, hanem konkrét segítséget is szeretne nyújtani a hangversenyeknek otthont adó településeknek.

Az ünnepélyes megnyitón augusztus 21-én, a budapesti Szent István-bazilikában többek között fellép Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekes, Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész és Kiss B. Atilla Kossuth-díjas tenor. A nyitó koncert bevételéből Mága Zoltán a Hortobágyon hősi halát halt négy tűzszerész családtagjainak kíván segítséget nyújtani, valamint életmentő orvosi műszert vásárol a Heim Pál Gyermekkórháznak. Mecénások felajánlásaiból jelentős összegű támogatást nyújtanak a budapesti Szent István-bazilika felújítására is.

A rendezvénysorozat fővédnöki tisztségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vállalta, védnöke pedig Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere lesz. Az ünnepélyes megnyitó védnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

A Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál további állomásán is nemzetközileg elismert művészek, a hazai könnyűzenei élet legkiválóbb előadói lépnek fel. A hangversenyek repertoárja klasszikus és egyházi zenéből áll majd. A fesztiválsorozat az ország legnagyobb templomaiban kerül megrendezésre – többek között – a Debreceni Református Nagytemplomban, a Szegedi Dómban, az Egri Bazilikában, a Szombathelyi Evangélikus Templomban, a Győri Székesegyházban, a Miskolci Evangélikus Templomban, a Szolnoki Szentháromság Templomban, a Pécsi Székesegyházban, a Hódmezővásárhelyi Szent István Katolikus Templomban, a Karcagi Református Nagytemplomban, valamint a Gyöngyösi Szent Bertalan Nagytemplomban. Horvátországban, az Eszéki Katedrálisban a horvát köztársasági elnök is jelen lesz Mága Zoltán koncertjén, amelyet az árvízkárosultak megsegítéséért rendez. A Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar közreműködésével megvalósuló fesztiválsorozat záró koncertje a budapesti Dohány utcai Zsinagógában lesz szeptember végén.

Mága Zoltán, Prima Primissima-díjas művész pontosan öt évvel ezelőtt, 2011. augusztus 21-én, indította útjára a 100 Templomi Koncert című jótékonysági hangversenysorozatát, amelynek révén példátlan összefogásra buzdította embertársait egy-egy kiemelt cél érdekében. Több mint 100 millió forint értékben gyűjtött adománnyal segítette a rászoruló embereket, közösségeket, és számos templom felújításához járult hozzá. Megszólalt hegedűje hősi halottak árváinak megsegítéséért, természeti katasztrófák károsultjaiért, beteg gyermek gyógykezeléséért, hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek taníttatásáért, és kórházak támogatásáért. A templomi koncertsorozat sikerének híre eljutott a Vatikánba is, ahol XVI. Benedek pápa audiencián fogadta Mága Zoltánt 2011. szeptember 28-án.

A hegedűművész bízik abban, hogy a Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál koncertjeivel a 100 Templomi Koncerthez hasonló összefogást teremtve, remélhetőleg nagyságrendben is azonos mértékű támogatással tudja majd segíteni rászoruló embertársait.

További információ: www.magazoltan.com

Hangok és Harangok – Klasszikus Zenei Fesztivál – Információ és jegyértékesítés a Primarius Production irodájában minden hétköznap 10-től 18 óráig:
1054 Budapest, Szemere u. 10. 2.em. Tel: +36 1-267-3282 Mobil: +36 70-361-9587 Email: magazoltan@magazoltan.com

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.