Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

55. Kormányinfó

55. Kormányinfó

Lázár János miniszter és Kovács Zoltán, kormányszóvivő


1LazarFace1

Lázár János, elsőként elismerését fejezte ki a magyar válogatottnak a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon nyújtott kiváló teljesítményéért.

Titkosszolgálati információk szerint növekedett a terrorveszély Franciaországban – tudtuk meg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2016. június 23-i sajtótájékoztatóján. A Franciaországban zajló labdarúgó Európa-bajnoksággal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy növekedett a terrorveszély, esetleges terrortámadások elkövetésének az esélye. Az elmúlt 48 órában romlott a helyzet. Arra kérte a Franciaországban tartózkodó magyarokat vegyék komolyan a Terrorelhárítási Központ, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium felhívásait.

Elmondta, mintegy 45 ezer embert kívánnak visszatoloncolni a partnerországok. Magyarország 179 ezer embert regisztrált. Idén több mint 21 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Magyarországon – ismertette Lázár János. Őket mind nyilatkoztatják arról, hol léptek be az Európai Unióba. Komoly diplomáciai sikereként értékelte a balkáni útvonal lezárásának elismerését, hozzátette: most azt kell bemutatni, hogy Görögország volt az, amely “nem tartotta be a játékszabályokat” a regisztráció elmulasztásával, ezért azonban Magyarország nem büntethető.

Az Európai Tanács a következő héten tanácskozik a migráció aktuális kérdéseiről, a kormány pénteken megtárgyalja a bevándorlással kapcsolatos kormányzati munkacsoport előterjesztését. A kormány kész egyeztetni a migrációs szükségrendeletet hatályba léptető Ausztriával is annak érdekében, hogy a nyári hónapokban is minél zavartalanabb legyen a határforgalom a két ország között. A várhatóan egy-két hónapon belül hatályba lépő rendelet felveti az oda érkezők visszatoloncolásának lehetőségét, miután 37 ezer 500 főben határozták meg a befogadandók számát. Pintér Sándor belügyminiszter munkabizottság felállítását kezdeményezte Ausztriával a határátkelés könnyítése érdekében. Az osztrák és a magyar hatóságok már eddig is folytattak több szintű egyeztetéseket, amelyek állandó tárgya a két ország közötti migrációs forgalom. Magyarország a kölcsönösség és a viszonosság jegyében közelít a kérdéshez.

A pénteki kormányülés fő napirendi pontjának nevezte az Alkotmánybíróság döntését, amelyben a testület nem adott helyt a kormány által a betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazás ellen benyújtott négy indítványnak. Ezzel elhárultak a jogi akadályok az őszi népszavazás előtt, a kormány célja pedig az, hogy minél több ember mondhassa el véleményét, aki fő kérdésnek azt nevezte ki határozza meg, ki élhet az országban, ki vállalhat munkát, ki léphet be.

Minden brit választó saját joga állást foglalni országa európai uniós tagságáról, ugyanakkor Magyarország megtisztelőnek tartja, hogy az EU-ban Nagy-Britannia szövetségese lehet – mondta Lázár János a brit EU-referendumról. A miniszter közölte: a kabinet pénteki ülésén érdemben foglalkozik majd a népszavazással, értékelni fogja az eredményét. Lázár János rámutatott: szoros eredmény várható, ezért a kisebbségi vélemény sem hagyható figyelmen kívül. Bárhogy döntenek a britek, annak hatása lesz az unió jövőjére.

A közösségből való kilépés szerinte nem nemzeti kérdés. A kormány nagy-britanniai, a bennmaradás melletti kampányához kapcsolódóan megjegyezte: az őszi magyarországi népszavazás előtt is sokan mondják majd el véleményüket. A kérdés, hogy kik teszik ezt – jegyezte meg -, ha EP-képviselő vagy az Európai Bizottság, az nem tekinthető beleszólásnak a nemzeti szuverenitást érintő kérdésbe.

Arra a felvetésre, hogy Nagy-Britannia kilépése esetén elképzelhető-e hasonló lépés Magyarország részéről, a tárcavezető azt felelte: nem hiszi, hogy ez felmerülne. Arra, hogy ő a maradásra szavazna-e, a miniszter úgy reagált: “nehéz kérdés”. A Brexit megtárgyalásán túl a pénteki kormányülésen nagyberuházásokról döntenek majd, ilyen például a Liget-projekt, a fővárosi Palotanegyed fejlesztése, a Gül Baba türbéje és a Magyar Állami Operaház felújítása, a Kossuth Lajos tér rekonstrukciójának folytatása, az M4-es beruházás lezárása, valamint más közúti, vasúti fejlesztések. A pénteki kormányülésen Tarlós István főpolgármester nem vesz részt, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes azonban igen. A kabinet azonban a fővárosi közlekedésfejlesztésről csak Tarlós Istvánnal együtt dönt.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.