Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Papp László

Papp László olimpiai bajnok szobrát Tóth József polgármester és ifj. Papp László avatták fel …


1PappelotteSzobrot avattak és teret neveztek el, Angyalföldön Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról, a kerület és a főváros díszpolgáráról. A szoborállításnak és a térelnevezésnek az adott aktualitást, hogy a 2003-ban elhunyt kiváló bokszoló 1948 augusztusában nyerte meg Londonban első olimpiai bajnoki címét, melyet 1952-ben Helsinkiben követte a második, 1956-ban Melbournben a harmadik olimpiai érem és idén emlékezünk születésének 90. évfordulójára is.

A Kassák Lajos utca-Huba utca sarkán lévő téren Lelkes Márk alkotóművész bronzszobrát augusztus 19-én közösen leplezte le Tóth József, a kerület polgármestere és a legendás sportoló fia, ifj. Papp László a Budapest XIII. kerületben.

Több száz érdeklődő jelenlétében megtartott avató ünnepségen Tóth József elmondta Papp László 1926-ban a Visegrádi utcában született. 1932-ben költöztek a tértől nem messze lévő Kassák Lajos utca 48-ba, gyermekkorát így Angyalföldön töltötte. Papp László győzelem centrikus személyiség volt, ugyanakkor a szolidaritás erényét is magába szívta, s már versenyzői pályafutása alatt példaképpé állították az egyszerű emberek számára. A legendás bokszoló 95 alkalommal képviselte Magyarországot nemzetközi versenyeken. Az ellenfeleit legtöbbször kiütötte, vagy nagy fölénnyel verte meg. 1964 után edző lett, majd 1992-ben boksziskolát nyitott. 2003. Október 16-án hunyt el Budapesten. 1956-ban próbálták külföldre csábítani, de ő mégis itthon maradt. Papp László az ökölvívóvilág legnagyobb úriembere volt – fejezte be köszöntőjét a kerület polgármestere.

Borbély Zoltán, a “Paplaci” című film rendezője emlékezésében elmondta Londonban, Helsinkiben és Melbourne-ben aratott győzelmének köszönhetően Papp László volt a világon az első ökölvívó, aki három olimpiai aranyérmet tudott nyerni, s ez azóta is csak két kubai bokszolónak sikerült. Gyurkovics Tibor író szerint Papp Lászlónak legendaképző ereje volt! A nagyszerű ökölvívót, majd szövetségi kapitányt a siker sem tette gőgössé, s többek között olyan híres emberek is a példaképüknek tekintették, mint a kiváló francia színész, Jean-Paul Belmondo.

Az ünnepségen részt vett Szepesi György, rádióriporter, Gedó György, aki Papp László szövetségi kapitánysága alatt lett olimpiai bajnok, Markovits László, a Vasas elnöke. A kerület országgyűlési képviselői Hiszékeny Dezső és Horváth Imre, a kerület díszpolgárai, Borszéki Gyula és Holopné Schramek Kornélia alpolgármesterek, Gellért Lajos sajtóreferens, a Papp László tisztelői, a kerület lakói …

A korábbi parkoló terület helyén 650 négyzetméter, új zöldterületet, pihenőparkot alakítottak ki. A Karmelita templom melletti parkban vízfelület és növények gazdag sora található. A területen 12 padot helyeztek ki, megújult a közvilágítás, hat platán fát, 1462 cserjét és 1405 évelő növényt ültettek. A zöldfelület és a gyepszőnyeg öntözéséről automata hálózat gondoskodik.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.