Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

60. Kormányinfó

60. Kormányinfó – Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő 2016. augusztus 25.

1Lazarjo Az olaszországi földrengésről hallgatott meg jelentést a külügyi tárcától a kormány – Magyarország kész soron kívül humanitárius segítséget nyújtani.

Orbán Viktor Rióból hazatérve tájékoztatást adott a 2024-es magyar olimpiarendezési lehetőségekről, melyeket a miniszterelnök jónak értékelt. Lázár szerint a kormány a sportról nemzeti ügyként gondolkodik, ez szerintük nem pártpolitikai kérdés. “A kétkedők és a kishitűek nem nagyon találhatnak okot arra, hogy Magyarország miért ne rendezhetne olimpiát, hiszen az összes feltétel rendelkezésre áll.

A kormány nevében köszönetet mondott a miniszter a riói Magyar Házban közreműködőknek. Bejelentette Lázár azt is, hogy Gyurta Dániel lett Schmitt Pál mellett a NOB második magyar tagja. A kormány gratulál a Rióból hazatért olimpikonoknak, és a jövő héten részletesebben is értékeli a 16 kiemelt sportág helyzetét, azok működési feltételeit, támogatási igényeit.

Lázár János elmondta, hogy négy állami, titkosszolgálati szerv is ellenőrzi – 30 napon belül – a letelepedési kötvényt vásárolni szándékozó személyeket. Eddig több mint 300 milliárd forintnyi kötvényt adtak el, de még senkinél sem merült fel nemzetbiztonsági kockázat. ugyan nem indult kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen, de van tárgyalás, némi vita a pályázat elbírálási szempontok miatt az Európai Bizottsággal. Azt az EU is elismeri, hogy másoknál jóval kevesebb hibával bír a magyar szabályozás, bár még lehetne javítani, például hiányzik az elektronikus közbeszerzés. Az új közbeszerzési törvény alapján már nem a legolcsóbb ajánlat nyer feltétlenül, és emiatt a szabályozás miatt

A tavalyi határzár építési költsége a dél határon több mint 12 milliárd forintba került eddig, bár még nem minden tételt számoltak össze.

A stratégiai kabinet módosította a vidékfejlesztési programot, hogy gyorsabban lehessen lehívni uniós támogatásokat. Szeptember elsejével 14 központi hivatal szűnik meg, és két további lépésben 17 ezer alkalmazottat érint ez az átalakítás, ami mintegy 20 százalékos létszámleépítést jelent.

A kormány mellett működő új kabinetstruktúrában már számos döntés született, melyek aztán a kormány elé kerületek, és jóvá is hagyták őket.

Megtudtuk augusztus 26-án Varsóba megy Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) vezetőinek találkozójára. Magyarország a V4 révén egy olyan politikai csoportba tartozik az EU-n belül, amely ma a leginkább akcióképes, ez a legsikeresebb külpolitikai vállalkozásunk! A V4-en belül teljes egység volt a Brexit utáni teendőkről, és a visegrádi együttműködésnek nagy szerepe volt abban is, hogy a délről Európára nehezedő nyomást képesek voltunk megállítani a határnál.

A varsói egyeztetésen Angela Merkel is ott lesz, a német kancellár javaslatait meghallgatják a V4-es kormányfők.
Szeptember 6-7-én lesz a V4-es vezetők következő egyeztetése, akkor készülnek fel a 16-ai pozsonyi EU-csúcsra, amely az unió jövőjéről szól.

A népszavazással kapcsolatban a miniszter arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság bürokratái több döntést hoztak idén a kötelező betelepítésről a bevándorlás erősítésére, és e döntések végrehajtása részben elkezdődött. Az európai politikai vezetők és a magyar kormány kész arra, hogy megváltoztassa Brüsszel döntését, de ehhez a kormány egyedül gyenge, ezért van szükség a referendumra. A levélben szavazással kapcsolatos szabályok megváltoztatása nem lehetséges a népszavazásig, és ha változtatni akarnak a szabályokon, mérlegelni kell, az mihez vezethet.

Háromezer új rendőr áll munkába, jelenleg 37 ezer rendőrként szolgálatot teljesítő munkatársból áll az állomány, az ő számuk emelkedik 40 ezerre, hogy a határvédelem biztosított legyen. A kormány ennek feltételeit biztosítja. Nemcsak rendőrre, hanem jó rendőrre van szükség, így bár folyamatos az állomány feltöltése, és a keret 20-30 százalékát azonnal fel lehet tölteni, reális követelményeket kell felállítani. Komoly feladat ilyen sok jó rendőr összeszedése, hiszen nem küldhetnek a határra akárkit, a minőség rovására nem kapkodhatunk.

Ha nincs kerítés és élőerős védelem, az illegális bevándorlást és az embercsempészeket nem lehet megfékezni. Jelenleg ezer bevándorló tartózkodik az országban, a számuk folyamatosan csökken, mert működik a határvédelem. Naponta száz embert kísérnek vissza a határhoz és kérik tőlük, hogy a hivatalos átlépőpontokon lépjenek be Magyarország területére.

Norvégia is kerítést épít az orosz határon, ami jelzésértékű abból a szempontból, hogy ez egy legitim megoldás, és van olyan helyzet, amikor nincs más lehetőség, le kell zárni a határt, fizikai határzárat kell létesíteni.

A határzár költsége a magyar-szerb szakaszon eddig 6,5 milliárd, a magyar-horvát szakaszon pedig 6,1 milliárd forint. A kormány fel van készülve arra, hogy tömegek indulhatnak meg Európa felé. “A kerítéssel időt nyertünk” – vélte, hozzátéve: rosszabb forgatókönyvvel számolunk, mint sok európai ország.

A stratégiai kabinet ülésének vendége volt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, akivel áttekintették a közigazgatási bíráskodás kérdését, amely bevezetésének célja a közigazgatási ügyek minél gyorsabb megoldása. A témában ötpárti egyeztetést kezdeményeznek. A miniszter cáfolta, hogy Patyi András, a közszolgálati egyetem rektora lenne majd a közigazgatási bírósági szervezet vezetője.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.