Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

XI. Coop Rally

XI. Coop Rally

1coopXI. Coop Rally országos sajtótájékoztatóját tartották 2016. szeptember 7-én, az FM Miniszteri Tanácstermében, melyen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, valamint Csepeli Lajos a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke és Tóth Géza a CO-OP Hungary Zrt. mutatták be az idei Rally eseményeit, melyen több mint 80 élelmiszeripari és kiskereskedelmi cég csapata indul és a Dunántúl meghatározó gyártóihoz látogatnak el szeptember 8-10. között.

Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter elmondta, hogy a magyar kormány célja, hogy a magyar családok asztalára kiváló minőségű, egészséges és biztonságos magyar élelmiszerek kerüljenek ezért is támogatja a Földművelésügyi Minisztérium a Coop Rally programot, amely a minőségi magyar élelmiszerek és gyártóik ismertségét növeli. A kormány döntésének eredményeként az unióban Magyarországon a második legmagasabb a tejtermelőknek nyújtott támogatás. 2017-ben 5 százalékra csökken a friss tej áfája, ezáltal nemcsak olcsóbb és megfizethetőbb lesz a magyar családok számára ez a fontos élelmiszer, hanem várhatóan a kereslet is nő a boltokban. A kormányzati lépések mellett azonban fontos az is, hogy a kereskedelmi szereplők is felhívják a figyelmet a hazai tejágazat értékeire.

A hazai tejipari szereplők 85 százaléka hazai tulajdonban van, akik egészséges kiváló minőségű élelmiszerrel látják el a lakosságot, egyúttal több ezer ember megélhetését biztosítják. A Magyarországon, magyar munkaerő segítségével előállított hazai tej és tejtermékek biztonságosak, egészségesek, vitaminokban és tápanyagokban gazdagok. A Földművelésügyi Minisztérium és a Coop között évekre visszatekintő kapcsolatnak immáron hagyománya van. A COOP– a magyar kormány és agrártárca elveivel összhangban itthon előállított természetes, GMO mentes élelmiszert akar forgalmazni: ehhez megfelelő minőségű, választékú, mennyiségű, versenyképes termékekre van szüksége, ami a mezőgazdaság és a feldolgozóipar felelőssége, feladata és közös érdeke.

A nemzeti kabinet célja, hogy a századforduló közepére a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás, a kapcsolódó ágazatok és az agrárium valamennyi gazdasági szektorának hozzáadott értéke a nemzetgazdaságon belül elérje a 25 százalékot. Az agrárexport pedig a 20 milliárd eurót. Terveink szerint az agráriumban és a köré épülő gazdaságban a foglalkoztatottak száma el kell, hogy érje a 750 ezer főt.

1tothCsepeli Lajos elnök és Tóth Géza vezérigazgató elmondták, hogy a COOP az eseményt úgy szervezi, hogy annak révén a hazai élelmiszeripari és mezőgazdasági értékek, valamint a magyar vidék bemutatkozási lehetőséget kapjanak. Idén a tejágazat, a magyar mezőgazdaság meghatározó ágazata kerül reflektorfénybe, amely számos embernek ad megélhetést. A hazai élelmiszeriparban kiemelt jelentőségű a tejfeldolgozás és a tejtermékgyártás egyaránt. Ezért is fontos, hogy az idei Coop Rallyn két tejipari vállalkozás is állomáshely, mely jól szolgálja az egészséges magyar tej fogyasztásának népszerűsítését. A Földművelésügyi Minisztérium 2016-ban minden eddiginél többet, 63,5 milliárd forintot fordít az ágazat támogatására, különös tekintettel a jelenlegi válságos helyzetre.

A COOP üzletlánc régóta kínál partnerséget az élelmiszer feldolgozóknak Idén is reflektorfénybe állítja a legkiválóbb hazai élelmiszer feldolgozókat a Coop Rally. Idén XI. alkalommal rendezik meg a minőségi magyar termékek ünnepét, a Coop Rally-t. Az mára hagyományosnak mondható eseményen a résztvevő versenyzők meglátogatják egy-egy tájegység legkiválóbb élelmiszer feldolgozóit. A COOP a több mint egy évtizede indult kezdeményezésével a magyar élelmiszeripari cégekre, a magyar élelmiszer feldolgozás hagyományaira és egyben jövőjére kívánja felhívni a figyelmet. A kereskedelem egyik kulcsfontosságú szereplőjeként a COOP ugyanis azt a missziót követi, melynek során napi másfélmillió vásárlójához közelebb hozza a legkiválóbb magyar élelmiszer feldolgozókat.

A COOP Üzletlánc célja a kezdetektől fogva az volt, hogy biztonságosan előállított, kiváló minőségű, hazai élelmiszereket kínáljon vásárlóinak – megfizethető áron. A Coop Rally célja pedig az, hogy ezen kiváló termékek gyártóit egyszer egy évben a reflektorfénybe állítsa. Hogy mindenki számára megmutassa: él és dolgozik a kiváló magyar élelmiszergyártás, amely minőségi, biztonságos és nem utolsósorban megfizethető áru termékeket juttat el a vásárlókhoz – a COOP segítségével. Nem titkolt cél az sem, hogy a vásárlókat a magyar termékek vásárlására ösztönözze – amely itthoni munkahelyeket teremt, és egyben biztosítja a hazai fizetőképes keresletet is.

A COOP célja a jövőben is az, hogy a magyar élelmiszer-feldolgozás legszebb hagyományait és legmodernebb technológiáit ötvöző hazai cégeket támogassa, velük közösen vigye sikerre a legjobb hazai élelmiszertermékeket.

A COOP Gazdasági Csoport 100%-ban magyar tulajdonú, amelynek jelenleg közel 700 kis- és középvállalkozás a tagja. Tavalyi árbevétele 571 milliárd forint volt. Több mint 32 ezer alkalmazottjával az ország egyik legnagyobb kistelepülési foglalkoztatója. Az üzletláncnak 1700 településen, 2600 franchise boltja van, és további közel 2000 üzletet lát el áruval és naponta 1,5 millió vevő fordul meg üzleteiben.

A COOP 1996 óta támogatja a Magyar Olimpiai Csapatot, 2013-tól gyémántfokozatú támogatóként. Az anyagi támogatáson túl negyedszerre megszervezett szurkolói mozgalmával népszerűsíti az olimpiát, az olimpiai eszmét, az olimpikonokat, rávilágít a sportolás egészség megőrző, a nemzet tudatot, közösséget építő erejére.
2013-ban az üzletlánc megszervezte, házhoz vitte 19 hátrányos helyzetű kistelepülés lakói számára az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és megelőző szűrővizsgálatok pilléreken alapuló, „Együtt az egészségért!” programját. A Coop szolidaritását tükrözi a COOP Segély Alapítvány, melynek keretében 2010 óta több mint 100 millió forint értékű élelmiszer adománnyal segítették az önhibájukon kívül bajba jutott embereket és a nevelőotthonokban és nevelőszülőknél élő különleges ellátást igénylő, mintegy 9000 gyermeket.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.