Search
péntek 21 június 2024
  • :
  • :

64. Kormányinfó

64. Kormányinfó – Lázár János és Kovács Zoltán – az október 2-i Népszavazásról – 2016. szeptember 29. 

Az október 2-i népszavazás nem pártügy, hanem nemzeti ügy, és ezt a választópolgárok pontosan értik mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A népszavazás a demokrácia legerősebb intézménye, így a kvóta referendum azért is lényeges, mert lehetőséget ad a véleménynyilvánításra. Mindenkit arra kérünk, hogy éljen a népszavazás lehetőségével, mert az emberek a saját életükről döntenek, ezt kell mérlegelniük. A kormány véleménye szerint a brüsszeli terv az automatikus szétosztásra ellentétes minden magyar érdekével, ezért azt kérjük a választópolgároktól, szavazzanak nemmel.

1lazarAz Európai Bizottság az illegális migrációt legálissá alakítaná, a törvényen és renden kívüli állapotot legális migrációvá formálná. A héten az EU vezetői megerősítették, hogy kitartanak az eredeti javaslatuk mellett, sőt fel akarják gyorsítani annak végrehajtását és le akarják törni az egyet nem értő országok ellenállását.

Nem megszervezni akarjuk a bevándorlást, hanem megállítani. A közép-európai országok álláspontja szerint nincs szükség migrációra, és elképzelhetetlen a betelepítés. A választópolgárok nem Európa-ellenesek, hanem Brüsszellel van bajuk, nehezen viselik, hogy az Európai Bizottság el akarja venni Magyarország jogát, hogy meghatározza, ki éljen az országban. Ez szuverenitási kérdés, és erről a jogról Magyarország nem mondhat le.

A választópolgárok pontosan értik és érzik a szavazás jelentőségét. Magyarországnak kell megmondania, ki jöhet be ide, ki tartózkodhat itt, ki lehet magyar állampolgár, és ehhez ragaszkodni kell. A bizottság a bevándorlási ügyeket ki akarja vonni a nemzeti hatáskörből és brüsszeli jogkörré tenné azokat.

Nem mindegy, mennyien mennek el a népszavazásra, mert fontos, hogy legalább egy kérdésben egyetértünk-e, hogy van-e lehetőség nemzeti összefogásra, együttműködésre ebben az alapkérdésben. Ha nem, az gyengíti Magyarország erejét és hangját a brüsszeli csatákban.

Tavaly több százezer ember haladt át az országon, és akkor a kontrollt nem tudták biztosítani, mert a bevándorlók megtagadták az együttműködést, nem tudták regisztrálni sem őket. Ettől nem független az a tény, hogy ma már bizonyított, hogy több terrorista Magyarországon keresztül jött, vagy egy ideig itt tartózkodva jutott be Európába. A határ most le van zárva, megfelelő garancia a teljes átvilágításra. Ha valaki hamis papírokkal jön, kérdéses, ki tudják-e szűrni. A kockázat azonban minimálisra csökkent az ellenőrzéssel.

Megértjük az osztrákok aggodalmát, de abban állapodtunk meg, hogy Ausztria megvárja a magyar határzár hatását, és ennek függvényében dönt a kerítésépítésről. Lehet esély a kerítés építésének elkerülésére, mert jelenleg miattunk nem nő az Ausztriában tartózkodó illegális migránsok száma.

Fenyegető veszély, hogy Németország, Ausztria és skandináv országok visszatoloncolnák Magyarországra az itt regisztrált 148 ezer migránst. A magyar kormány azonban megtagadja az átvételüket, mert ezek az emberek Görögországban léptek be az Európai Unió területére. Elfogadhatatlan, hogy a skandináv államok mint az EU leggazdagabbjai a náluk jóval szegényebb Magyarországra küldenének bevándorlókat.

A mi szolidaritásunk a kerítés építése meg a kerítés napi őrzése. Az irreális, hogy nyugati mércével mért anyagi szolidaritás vállalását kérjék Magyarországtól.

Előfordulhat-e, hogy kormányhivatali alkalmazottak telefonon népszavazási részvételre buzdítanak szavazókat – kérdezték. Lázár János cáfolta, hogy hivatali időben ilyet tennének. Azzal viszont, hogy valaki magánemberként, a munkaidején kívül mit csinál, a kormány nem foglalkozik, nem tiltott, hogy valakinek legyen álláspontja, véleménye. Ügyeleti jelleggel minden kormányablak nyitva lesz, hogy ha valakinek hiányzik személyi okmánya, igazolni lehessen a személyazonosságát. A kormányablakokban és járási hivatalokban nincsenek kormányplakátok, csak az NVI által kiadott népszavazási felhívás.

Akciótervet dolgoz ki a kormány a következő hetekben, hónapokban a magyar gazdaság versenyképességének javítása érdekében. A Világgazdasági Fórum friss felmérése szerint Magyarország 6 helyet rontott a globális versenyképességi ranglistán, így jelenleg a világ 69. legversenyképesebb gazdasága, az Európai Unión belül pedig a 25. Át kell tekinteni és fel kell tárni, mi a versenyképesség romlásának oka. Ebben a munkában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is részt vesz.

V4-es összevetésben Magyarország Szlovákiával van hasonló helyzetben, a csehek és különösen a lengyelek jobbak a versenyképességet illetően. Van bőven tanulnivalónk a lengyelektől. Az adóeljárások átalakítása és az állami bürokrácia csökkentése szükséges a versenyképesség növeléséhez.

A magyar gazdaság adatait ismertetve arra is felhívta a figyelmet, hogy az eredmények törékenyek, mert ha Magyarországnak meg kell hajolnia a brüsszeli akarat előtt, akkor annak szociális kiadási oldalon következményei lesznek. Hiszen ha lenne betelepítés, akkor a betelepítettekről gondoskodni kellene, lakást, munkahelyet, egészségügyi és szociális ellátást kellene nekik biztosítani.

Hiába a felminősítés, hiába a csökkenő munkanélküliség és a növekvő foglalkoztatottság, ha egy olyan terhet kap az ország, amely a választóknak nem áll érdekében. Németország behívta a migránsokat, nekünk pedig el kell őket tartani. Magyarország visszautasítja azt a magatartást, hogy Németország megszervezi a bevándorlást, kiválogatja azokat, akikre szüksége van, a többieket pedig szétosztja Európa szegényebb régiójában.

A Teréz körúti robbantással kapcsolatban a kormány a leghatározottabban elítéli az erőszakos cselekményt. A miniszterelnök utasította a belügyminisztert, hogy tegyenek meg mindent a tettes vagy tettesek előkerítésére. Az egész ország a rendőrök mellett áll, és ez különösen abból a szempontból fontos, hogy ebben az országban 27 éve a rendőrség még a diktatúra eszköze volt.

A budapesti busztenderen jó néhány indulót kizárt a főváros. Piacszűkítő és versenykorlátozó közbeszerzés volt, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság leállította a tendert, új közbeszerzést kell kiírni vagy javítani kell ezeket a hibákat. Reálisan jövő nyár előtt meg sem kezdődhet a metrófelújítás.

A kiskereskedelmi politikával kapcsolatos csomagot október 5-én terjesztik a kormány elé, amely első olvasatban tárgyalhatja. Az Európai Bizottság több beszerzési kérdésben is szabad utat adott, például a dohányellátó ügyében, így felvetődik, hogy például a gyógyszerek központi beszerzése szóba kerülhet-e, és lesz ilyen javaslat.

Nem megegyező állítások szólnak arról, hogy vannak-e Magyarországon génmódosított termékek. Az importált élelmiszerek részei között lehetnek ilyenek, például lehet itt génmódosított szója, és vámmenetes környezetben nehéz az ilyet kiszűrni.
Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.