Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Szent Márton útjai …

Szent Márton útjai térben és időben – Tóth Ferenc, Katona Csaba és dr. Zágorhidi Czigány Balázs


A közelmúltban megnyílt Penna Bölcsész Könyvesboltban (Bp. V. ker. Magyar u. 40.) mutatta be az MTA BTK Történettudományi Intézet az 1700 éve született Szent Márton tiszteletére tartott emlékév keretében megjelentetett “Szent Márton útjai térben és időben” című könyvet.

1vidszmartonA beszélgetést Katona Csaba történész vezette, beszélgető partnerei Tóth Ferenc az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet munkatársa és dr. Zágorhidi Czigány Balázs, a Vasvári Múzeum igazgatója, a könyv két szerkesztője.

Szent Márton kora egyik legnagyobb utazója volt. Első nem mártír szentként a hosszú élet mellett megadatott neki, hogy kontinensünk jelentős részét bejárhatta. Utazásainak sora nem ért véget halálával, hiszen holtteste kalandos úton került Tours-ba, majd ereklyéi is nagy utat tettek meg: hol a viking támadók elől menekítették, hol a szent tisztelete jeléül juttatták el azokat távoli tájakra – 1913-ban éppen Szombathelyre. Szent Márton népszerűségét a középkorban jól jelezte a Tours-ba irányuló zarándokok tömege. Ehhez fogható sokaság csak a római és a jeruzsálemi zarándoklatokon vett részt.

1zagonyiSzent Márton Szombathely szülötte. Mind a mai napig olvasható a neki szentelt templomban a felirat: Hic natus est sanctus Martinus, vagyis Itt született Szent Márton. Márton hosszú évszázadokra Európa-szerte ismertté tette Szombathelyt, így könnyű dolga volt a középkori zarándoknak, ha el akart jutni Szent Márton szülőhelyére. Viszonylag egyszerűen tájékozódhatott, hiszen mindenki által jól ismert helyre tartott, amelyet Patria sancti vagy divi Martini (azaz Szent Márton hazája) megnevezéssel még a korabeli térképek is feltüntettek.

1szentmartonutjaikonyvA könyvet ketten szerkesztették, Tóth Ferenc és Zágorhidi Czigány Balázs. Kötetünk a mártoni, az európai népeket összekötő – valódi és képletes – utak, kultuszhelyek és azok változásainak bemutatásával az európaiságot megalapozó több évszázados hagyományok továbbélését állítja középpontba – mondta Tóth Ferenc. A felelős kiadó Fodor Pál pedig az előszavában felhívja a figyelmet, hogy Szent Márton példájának felmutatása egyértelmű kiállás az európai szellemi alapok és hagyományok visszavételének és mindennapi életünkbe való beillesztésének szükségessége mellett.

Kiadó: MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont. A kötet megjelenését támogatta: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.