Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Hét Domb Filmfesztivál 2017

Hét Domb Filmfesztivál 2017


Az Uránia Nemzeti Filmszínházban január 10-én sajtótájékoztatón bejelentették, hogy nemzetközi filmfesztivált rendeznek Komlón szeptember 18 – 24 között.

A sajtótájékoztatón Hoppál Péter, EMMI, kultúráért felelős államtitkár és Magyar Ferenc fesztiváligazgató ismertette a nemzetközi filmfesztivál céljait és programját. Felszólalt a zsűri elnöke Sára Sándor Kossuth-díjas operatőr, és a zsűri két tagja – Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező, valamint Ternovszky Béla rajzfilmrendező, grafikus.

6RufuszHoppál Péter, a kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatóján elmondta, öröm számára, hogy egy új, művészeti fesztivál alapjait tehetik le. Megtudtuk, hogy a fő kategóriákat elbíráló zsűriben Sára Sándor operatőr, filmrendező, Rófusz Ferenc és Ternovszky Béla rajzfilmrendezők lesznek, a gyerekfilmeket pedig a Gyenes Zsolt médiaművész, Kis-Marics Tamás médiapedagógus és Odrobina Tamás zenész, fotóművész alkotta zsűri bírálja majd el.

Magyar Ferenc, a fesztivál igazgatója elmondta a filmfesztivált elsősorban azért hívták életre, hogy a magyarországi és a határon túli filmesek alkotásai nagyobb figyelmet kaphassanak.

4SaraA felnőtt alkotók ismeretterjesztő és természetfilm, valamint dokumentumfilm kategóriában maximum 55 perc hosszúságú, szabadon választott témájú filmmel nevezhetnek, az animációs blokkba pedig bármilyen technikával készült, maximum 30 perc hosszúságú munkákat vár a zsűri. A kisjátékfilmesek műfaji vagy technikai korlát nélkül maximum 35 perc hosszúságú filmeket nevezhetnek, míg az egyéb kategóriába maximum öt perc hosszúságú klipek, reklámok, promóciók, filmelőzetesek vagy egyéb filmes munkákkal lehet jelentkezni.

A nemzetközi szekcióba a szervezőbizottság olyan külföldi filmalkotásokat vár, amelyek a többi kategóriák elvárásainak megfelelnek.

A gyermekfilmes pályázók öt kategóriában; animáció, dokumentum-, rövidjátékfilm, videoklip és egyéb kategóriában nyújthatják be filmjeiket, amelyeket a gyermekfilmezés és oktatás területén kiemelkedő munkát végző szakemberek bírálnak el.

A gyermekfilmes szekció díjátadója szeptember 21-én lesz, a felnőttek versenyének gáláját pedig másnap, szeptember 22-én tartják. Pályázni május 31-ig a komlomedia.hu weboldalon keresztül lehet amatőr és profi alkotóknak egyaránt.

A rendezvénynek a Komlói Színház- és Hangversenyterem ad helyet, ahol az előválogatón átjutott filmeket a közönség megtekintheti.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.