Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Kossuth Zsuzsanna Emlékév

Kossuth Zsuzsanna Emlékév 2017 – Magyar Ápolók Napja


Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Ápolási Egyesület 2017-re meghirdette a Kossuth Zsuzsanna emlékévet. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik legfontosabb eseménye, mégis kevés figyelem övezi Kossuth Zsuzsannát, aki aktívan segítette bátyja, Kossuth Lajos munkásságát, vállalva ezzel a megtorlásokat. Az emlékév egyik fő célja, hogy mindenki megismerhesse a magyar ápolók példaképét, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, mint országos főápolónő olyan úttörő és előremutató változásokat hozott létre, ami a világon elsőként hazánkban valósult meg.

2Bugarszki MiklósA sajtóesemény résztvevői: Bugarszki Miklós – a Magyar Ápolási Egyesület elnöke és Vártokné Fehér Rózsa – a Magyar Ápolási Egyesület alelnöke. A sajtótájékoztatót január 11-én tartották a Szent Rókus Kórház Rendelőintézet, előadótermében.

Minden magyar ápoló számára egyik legnagyobb örömünnep kell, hogy legyen február 19-e, mivel 2014 óta ez a jeles nap a Magyar Országgyűlés határozatával is megerősítve, hivatalosan a Magyar Ápolók Napja lett. Célunk, hogy minden kolléga és a társadalom tagjai is ismerjék meg a magyar ápolók példaképét, Kossuth Zsuzsannát. Szellemi hagyatékának felismerése a feladatainkra is figyelmeztet bennünket, amelyből erkölcsi kötelességünk tanulni, és ezt az örökséget a kornak megfelelően kell feldolgozni és továbbadni. Hősies, önfeláldozó tettei alapkövei voltak a hazai ápolás fejlődésének – mondta Bugarszki Miklós a Magyar Ápolási Egyesület elnöke.

3FeherRozsaVártokné Fehér Rózsa, a Magyar Ápolási Egyesület alelnöke arról beszélt, hogy bár tudjuk, amit Kossuth Zsuzsanna tett Magyarországért, a nemzetért, mégis kevés figyelem övezi a szabadságharc nagyasszonyát, aki aktívan segítette bátyja, Kossuth Lajos munkásságát, vállalva ezzel a megtorlásokat, a börtönévek nehézségeit. A sebesült betegek ellátása olyan nemes szolgálat, amelyet csak nagy elhivatottsággal, önzetlen alázattal, nagy akaraterővel tehető.

4KossuthharmanTetteit elfeledni nem hagyjuk, nem engedjük, hogy a feledés homályába merüljön az a személy, aki egész életét a nemzet és az emberiség szolgálatába állította. Hőseinkre emlékeznünk kell!

Kossuth Zsuzsanna mindenkor példakép a magyar ápolók és a jövő generációk számára. Ő volt az a tragikus sorsú nő, aki bizonyította emberségét, bátorságát, a haza iránti hűségét, szakmai alázatát, szervező készségét, kreativitását, széleskörű műveltségét. Aki olyan maradandó cselekedetet valósított meg, mely jóval megelőzte saját korát.

A sajtótájékoztatót vezette Nagy Ákos. Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.