Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Űrtechnológiák

Űrtechnológiák a hétköznapokban – Magyar Űrkutatási Iroda


Magyarország belépésével új taggal bővült az Európai Űrügynökség (European Space Agency (ESA)) technológia-transzfer hálózata, amely egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit más, nem űripari területeken, a mindennapi életben is hasznosíthassuk. A csatlakozással hazánk is részesévé válik a legnagyobb európai űrtevékenységgel foglalkozó szervezet munkájának. A hazai szerepvállalást a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM) működő Magyar Űrkutatási Iroda a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontjával valósítja meg.

2BurtonLeeSokan voltak kíváncsiak a sajtótájékoztatóra, melyet január 12-én a Magyar Tudományos Akadémián – Burton Lee a Stanford Egyetem professzora, Lévai Péter az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója, Aude de Clercq az Európai Űrügynökség technológiai transzfer részlegének vezetője, Szász Domokos az MTA alelnöke, Solymár Károly Balázs a NFM Infokommunikációért felelős helyettes államtitkára és Tari Fruzsina a NFM Magyar Űrkutatási Iroda vezetője tartottak.

Dr. Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az űrtechnológiának olyan, hétköznapi problémákra kell választ adnia, amelyekkel itt, a Földön találkozunk. Az ország biztonsága, az ipari termelés hatékonyságának növelése az elsődleges feladat, az űripar mindehhez csak eszköz. A hazai vállalkozások számára most lehetőség nyílik arra, hogy csúcstechnológiát képviselő fejlesztéseiket itthon és külföldön e célok szolgálatába állíthassák.

3LevaiLévai Péter, a Kutatóközpont főigazgatója szerint az ESA döntését az alapozta meg, hogy a Wigner FK kutatói évtizedek óta sikeresen vesznek részt különböző űrprogramokban a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával, így széles körű tapasztalattal rendelkeznek az űrtechnológia egyes területein. Párhuzamosan a kutatóközpont innovációs tevékenysége jelentős mértékben megerősödött az utóbbi években, s így kellő tapasztalattal rendelkező szakemberek segíthetik a technológia transzfer során fellépő problémák megoldását”.

Az első körben hároméves együttműködés célja, hogy szakértőink minél több olyan kezdeményezést és induló projektet kutassanak fel és támogassanak – akár anyagilag is -, melyek használni tudják az űrkutatási eredményeket. Ezzel igyekszik a hálózat elősegíteni a magyar vállalkozók nemzetközi piacra jutását, valamint hozzájárulni az ország gazdasági fejlődéséhez, üzleti eredményeik erősítéséhez, munkahelyteremtéshez és új vállalkozások elindításához.

4UrtechkozAz ESA nemzetközi technológia transzfer programjának főbb elemei a következők: szabadalommal védett űrtechnológiai fejlesztésekhez való hozzáférés biztosítása, a 16 európai országban, köztük a már Magyarországon is működő hálózat üzemeltetése: űrtechnológiai információk, különleges anyagok, tudás és szolgáltatás közvetítése és felhasználása ipari célra, start-up cégek támogatása, befektetési lehetőségek megteremtése.

Aude de CLERCQ, az ESA Technológia-Transzfer Program Iroda képviselője elmondta, hogy az ESA egy kipróbált és sikeres modellt hoz hazánkba. Ez a program Magyarországot hozzásegíti az űrszektoron belüli és azon kívüli nemzetközi együttműködéshez, új üzleti lehetőségeket teremt, összeköti az országot és mindkét iparágat más ESA tagországok tudástárházával, egyúttal erősíti a magyar innovációs és technológiai transzfer kapacitást.

A program sikerét számos nemzetközi eredmény bizonyítja: egy francia vállalkozás például már több mint 15 francia és külföldi egészségügyi intézménynek értékesítette azt az ultrahangos távgyógyászati megoldását, amit eredetileg a Föld körül keringő űrhajósok vizsgálatára dolgoztak ki, így akár várandós anyáknak vagy más pácienseknek sem kell több száz kilométert utazniuk a szakorvoshoz.

Sok érdekességet hallottunk, például Burton Lee nem kevesebbet állított, minthogy öt év múlva, már a Marsra utazik az ember (Stanford University is one of the world’s leading research and teaching institutions. It is located in Stanford, California.) – melyhez Lévai Péter annyit tett hozzá, jó lenne ha magyar is lenne köztük …

A programhoz való csatlakozás jótékonyan hat a gazdasági szereplőkre és a mindennapokra, hiszen az együttműködések olyan dinamikusan fejlődő területeket is érintenek, mint a műholdas navigáció, a távközlés, a meteorológia, a gyógyászat vagy a környezetvédelem. A technológia transzfer hálózat olyan szakértőkből áll, akik tudásukkal, kapcsolatrendszerükkel és szakértő csapatukkal segítik a nemzetközi tapasztalatcserét, emellett olyan új fejlesztéseket is felkutatnak, melyek során a cégek az űriparból átvett csúcstechnológiát alkalmazzák. A nemzeti technológiai transzfer pontot az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban nyitják meg.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.