Search
kedd 23 július 2024
  • :
  • :

Turizmus 2017

Turizmus 2016. évi eredményei – 2017. évi tervek – dr. Guller Zoltán, vezérigazgató Magyar Turisztikai Ügynökség

Tavaly rekordévet zárt a turizmus és 2017-re további jelentős növekedés prognosztizálható …

2Turizmus1Az első tíz hónap turisztikai adatai alapján 2016-ban is rekordévet zárhatott a turizmus – mondta dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a 2017. január 15-i sajtótájékoztatón, melyet a Hotel Moments Budapestben tartottak.

1GajdaA tájékoztatón részt vett dr. Princzinger Péter általános vezérigazgató-helyettes, dr. Gajda Tibor, stratégiai – és szakmai vezérigazgató-helyettes, a turisztikai szervezet más vezető munkatársai, meghívott szakmai újságírók …

Dr. Guller Zoltántól megtudtuk, hogy a január-októberi időszakban a vendégek és a vendégéjszakák száma 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a szállásdíj-bevételek 10 százalékkal, a szálláshelyek összes bevétele pedig 8 százalékkal növekedett egy év alatt. Elmondta a turizmus nem csupán vendégéjszakákról és a szálláshelyekről szól, fejleszteni kell a kulturális programokat, sportrendezvényeket, a gyógyhelyeket is. A Magyar Turisztikai Ügynökség célja a magyarországi turizmus lehetőségeinek kiaknázása és fejlődési ütemének gyorsítása.

3KozonsegFontos szakmai változás, hogy az Országgyűlés döntése értelmében a jövőben a turisztikai fejlesztések nem termék-, hanem desztináció alapúak lesznek, így szigetszerű fejlesztések helyett teljes körű megújítások várhatók.

A kormány három térséget nyilvánított eddig kiemelt turisztikai desztinációnak. A balatoni térség fejlesztésére 365 milliárd forint összegű magyar és uniós forrás lesz biztosítva. Sopron és a Fertő tó környékének megújulására 60 milliárd forint. A harmadik térség Tokaj-Hegyalja, a Nyírség és a Felső-Tisza vidéke még nem született kormányhatározat, ezért pontos összegek még nincsenek.

A turisztikai ügynökség 2017-ben a kormány elé viszi a Budapest és agglomerációjának, valamint Debrecen, Hortobágy, a Tisza-tó, Eger, Pécs, Villány, Békéscsaba, Sárvár és Kőszeg kiemelt turisztikai térséggé nyilvánítására vonatkozó javaslatát.

2017-ben elkezdődik a családbarát turisztikai fejlesztési terv megvalósítása, elkészül Magyarország 20 évre szóló turisztikai stratégiája, elkezdődik az ország-márka megújítása is. Pályázatokat írnak ki szálláshely-fejlesztésre, melynek célja, hogy 5 éven belül az ország valamennyi szálláshelye egy kategóriát előre lépjen.

Információt kaptunk a Kormányzat, a NAV Airbnb-hálózathoz való viszonyáról. Az állam nem törekszik az online szolgáltatás felszámolására, hanem a jogkövető működését szeretné elérni.

A Krónika munkatársa az ÁFA csökkentés egységesítésének lehetőségéről érdeklődött a vendéglátásban, tekintve, hogy a Fesztiválokon, Kongresszusokon, kitelepült eseményeken, rendezvényeken ebéd, vacsora elvitel esetén nincs ÁFA-kedvezmény. Második kérdésünk a bel- és külföldi marketing célú összegek nagyságára, növekedésére, arányára vonatkozott.

A sajtótájékoztató után a Krónika munkatársa azt is megkérdezte, hogy 2017-re milyen forgalom, bevétel növekedést várnak – Guller Zoltán, vezérigazgató úr elárulta, szeretnék, ha megkétszereződne a bevétel, amely a hatékony külföldre irányuló marketinggel, még intenzívebb PR tevékenységgel elérhető, figyelembe véve, hogy Európa más országaiban jelentősen visszaesett a turizmus, példaként Párizst említette, ahol egyetlen év alatt egymillióval csökkent a turisták száma …

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.