Search
vasárnap 23 június 2024
  • :
  • :

Magyar Kultúra Napja

Magyar Kultúra Napja 2017


1HoppalDr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára ünnepi beszédet mondott a magyar kultúra napja alkalmából a Pesti Vigadóban.

Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben hirdették meg kulturális alapellátási programját, amelynek lényege a kultúrához való hozzáférés kiszélesítése volt. A Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva elmondta, hogy 2016-ban másfélszer annyian váltottak jegyet színházi előadásokra, mint 2010-ben, de ugyanez a tendencia tapasztalható a hangversenyek tekintetében is: az elmúlt hat évben 30 százalékkal nőtt az előadások, hangversenyek száma, bővült az előadóhelyek, valamint a nemzetközi versenyek köre is. 2023-ban újra egy magyar város viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet egy nagy-britanniai várossal együtt, ami jó lehetőség lesz arra, hogy a magyar kultúrát a külföldi közönség is jobban megismerhesse

1FeketeProf. em. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta, örülnünk kell hogy a magyar kultúra jeles követei, akik a tudás átadásának mélységeiben járatosak és a kultúra titkait közvetítik a haza minden szegletébe, áldozattal és hozzáértéssel végzik munkájukat.

Hoppál Péter és Závogyán Magdolna helyettes államtitkár Márai Sándor Díjat adományozott Berta Zsolt író, dalszerzőnek (később veszi át a díjat) Csokonai Vitéz Mihály-díjat adott át Boros Lídia Erzsébet pedagógus, népdalénekesnek, közösségi kategóriában a Hajdú Bihar Megyei Népművészeti Egyesületnek, illetve a pécsi Janus Egyetemi Színháznak.

1PestiVigadoMinősített Közművelődési Intézmény címet kapott a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ, a budapesti Csokonai Kulturális és Sportközpont, a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ, a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ, a Csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria, a vésztői Sinka István Művelődési Központ és Városi Könyvtár.

1Kultura

Minősített Könyvtár címmel tüntették ki a Tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ Hamvas Béla Városi Könyvtárát, a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárat, a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárat, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat, a ceglédi Kossuth Művelődési Központ és Könyvtárat, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárat és a győri Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtárat.

A Könyvtári Minőség Díjat a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának adták át.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

Országszerte rendeztek ünnepséget, díjakat adtak át, kiállításokat nyitottak. Ezen a napon tartották az Együtt szaval a nemzet című rendezvényt és a Magyar Drámaíró Verseny döntőjét is.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.