Search
szombat 20 július 2024
  • :
  • :

Milliók hangja

Milliók hangja – Willis Conover – Szörényi Örs, Piri Béla, Joan Faulkner, Szörényi Levente …

2MilliokMilliók hangja címmel Willis Conover, az Amerika Hangja (Voice of America) rádió legendás dzsessz műsorvezetője emlékére három koncertet rendeznek a Müpában, Debrecenben és Pécsett.

Tízéves voltam, amikor 1955-ben elindult Conover Jazz Hour című műsora az Amerika Hangján és az otthon, szinte titokban hallgatott adások meghatározóak voltak pályafutásomra. A gimnáziumtól kezdve egészen addig dzsesszt játszottam, amíg Illés Lajossal nem találkoztam – mondta el Szörényi Levente a sajtótájékoztatón a Budapest Jazz Clubban.

Szörényi Levente példaképei között meghatározó az 1996-ban elhunyt Willis Conover, aki mélybariton hangján a Voice of America adásán keresztül minden este zenekedvelők millióihoz szólt: Time for jazz!

1OrsAz emlékműsor első részében swing- és jazzörökzöldek csendülnek fel a világhírű Joan Faulkner és a hazai swing hercege, Gájer Bálint előadásában, a Budapest Jazz Orchestra kíséretével. Ezt követően Szörényi Levente Illés- és Fonográf-slágereit hallhatjuk bigband-hangszerelésben. Az Utcán, a Kéglidal, a Még fáj minden csók, Ne gondold az Illés-korszakból, A széllel szemben, az Edison Magyarországon, az Útközben Fonográf-dalok valódi különlegességek lesznek.

A koncerteken fellép: Szörényi Levente, Joan Faulkner, Gájer Bálint, Budapest Jazz Orchestra, vezető: Kollmann Gábor. A koncertek producere Szörényi Örs és Piri Béla, művészeti vezető. Az est házigazdája: Kőszegi Ákos.

Willis Conover (1920-1996) negyven éven át vezette a Jazz Hour adásait az Amerikai Hangja rádióműsorban. Egyedülálló szerepet játszott a tengerentúli dzsessz világméretű elterjedésében, a műfaj kelet-európai rajongói számára a hidegháború időszakában az egyetlen hiteles kapcsolat volt a nyugati világban történtekkel. Számos koncertet szervezett a Fehér Házba, a Newport Jazz Festivalra. Az 1950-es évek végétől ellátogatott Lengyelországba, a Szovjetunióba, Magyarországon háromszor (1964, 1972, 1982) járt, a Debreceni Jazznapokon, a székesfehérvári Alba Regia Jazz Fesztiválon. 1956. november 23-án magyar zenészek által Budapesten készített, Magyarországról kicsempészett dzsesszfelvételeket mutatott be az Amerika Hangja rádióban.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.