Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Bartók Plusz Operafesztivál

Bartók Plusz Operafesztivál 2017 – Miskolc

Az operakedvelők már ráhangolódtak, tudják, ha június, indul a Miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. Ilyenkor a város megelevenedik, a nyüzsgő forgatag magával ragadja az idelátogatót aki egy pezsgő, világváros hangulatába csöppen. A főutcán hullámzik a tömeg, a tereken és a mellékutcákban koncertek, operaáriák, muzsikaszó hallatszik, miközben a kapualjakban kávézók, éttermek csalogatják be a sétálókat. Minden évben rácsodálkozom erre a városra, amelyet a zene életre keltett. Az Operafesztivál programja minden évben igényes, és az izlések különbözőségét is figyelembe veszi. A fesztivál központi helye a gyönyörű Miskolci Nemzeti Színház, amely olyan mint egy ékszerdoboz.

A Budapest Music Centerben április 18-án sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az idei Bartók Plusz Operafesztivál zászlóshajója a Kodály-évfordulónak, az élére áll annak a programnak, melynek középpontjában Kodály Zoltán zeneszerző, világhírű zenepedagógus, népzenekutató áll.

1BartokPluszjoAz eseményen köszöntőt mondott az EMMI kultúráért felelős államtitkára dr. Hoppál Péter, Miskolc Város polgármestere dr. Kriza Ákos, és részletes program ismertetőt tartott Kesselyák Gergely karmester, a Fesztivál igazgatója. A sajtótájékoztatón több kortárs zeneszerző is megszólalt, akik az általuk írt és a Fesztiválon bemutatásra kerülő „operák” –ról beszéltek, így Gyöngyösi Levente, Ittzés Tamás, Mátyássy Szabolcs …

A Bartók Plusz Operafesztivál a modern népopera megteremtésének kezdeményezését vállalta magára. Azt képviseli, hogy a közönség vegye vissza az ítélet jogát, a zeneszerzők pedig igényes zenét, operát komponálva keressék meg a módját annak, hogy muzsikájuk sokak örömét szolgálja. Az új népoperát keresve, az opera határait feszegető darabok is színpadra kerülnek. Töretlenül keresik a népszerű kortárs opera útjait, hogy hozzájáruljanak a műfaj újjászületéséhez – hallottuk Kesselyák Gergelytől.

Az Operafesztiválon Kodály Zoltán legfontosabb műveinek előadása mellett több ősbemutatót is láthatunk majd, ilyen – Scaevola (opera), A Mester és Margarita (opera-musical), Lutherek (ragtime-opera).

2KrizsaJulcsijoIgazi ritkaság a Miskolcon színre kerülő Bernsttein-darab, a Candide, Astor PIazzolla tangó-operája, a Maria de Buenos Aires, a Pillangókisasszony továbbgondolásából született Ifjabb Butterfly-t, amely a Torre del Lago-i Puccini Fesztivál vendégjátéka lesz.

A fesztivál kiemelt hangversenyprogramjában a Pannon Filharmonikusok, az I Musici di Roma és a Russian Chamber Philharmonic előadása szerepel. Az Ezrek operája programban Kodály Zoltán Székely fonó című daljátékával megemlékeznek a világhírű zenepedagógusra, zeneszerzőre, népzenekutatóra. A zeneszerzői életművének csúcspontjainak számító Psalmus Hungaricus és a Budavári Te Deum a fesztivál nyitóhangversenyén csendül fel.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.