Kálmán Imre Teátrum

Kálmán Imre Teátrum ünnepélyes megnyitója …

1KalmanImrejoAz egykori Moulin Rouge helyén április 20-án megnyitották a Kálmán Imre Teátrumot, amely a Budapesti Operettszínház kamaratermeként működik. Elsőként Kálmán Imre egyik művével, a Riviera girl-lel találkozhat a közönség, melyet még nem játszottak Magyarországon.

Négy nagy, világhírű zeneszerzővel büszkélkedhetünk: Bartók Bélával, Kodály Zoltánnal, Lehár Ferenccel és Kálmán Imrével. Közülük az operettjeiről híres Kálmán Imrét választották névadóul – mondta Lőrinczy György a színház főigazgatója megnyitó beszédében, majd az ünnepségen résztvevő Bródy János Kőműves Kelemen dalából idézett „Alkotni születtünk erre a földre. S nem csak megélni szép napokat”

2HoppalKálmán Imre lánya, Kálmán Yvonne elmondta a megnyitón, hogy nagyon boldog, büszke és tudja, ugyanilyen büszke lenne most az édesapja is – aki “totál” magyar volt, osztrák születése, izraelita származása mellett – Oszvald Marika, Medveczky Ilona, Lehoczki Zsuzsa, Dr. Hoppál Péter … hallgatják szavait, mellette Kerényi Miklós Gábor áll …

Kálmán Imre reuma miatt abbahagyta a zongorázást, de nyertünk egy fantasztikus, világhírű zeneszerzőt. A Kálmán Imréről elnevezett teátrumnak ugyanilyen hányattatott múlt jutott – többször bezárták, majd átkeresztelve újból megnyitották – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, aki beavatott minket az épület történetébe.

1HoppalDr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerint a kultúra minősége mutatja az ország állapotát. Ha biztonság és fejlődés jellemzi az országot, akkor virágoznak a kulturális beruházások is. Az elmúlt éveket tekintve ezt a stabil fejlődést láthatjuk a kultúrában. A kormány elkötelezett az opera műfaja iránt, ezt mutatja a Budapesti Operettszínház 2014-es állami fenntartásba vétele, költségvetésének többszörösére emelése és felújítási terveinek támogatása, valamint a Kálmán Imre Teátrum létrehozása is. Az új színháztér 450 millió forint értékű rekonstrukciója a kormányzat 90 százalékos támogatásával valósult meg a főváros és az intézmény és a kormány összefogásával. Legyen a formához méltó a tartalom, és éljen meg minél több emberöltőt a teátrum – fejezte ki jókívánságait az államtitkár.

1KerenyiMiklosGaborKerényi Miklós Gábor rendező hangsúlyozta, ez valóban nagy pillanat, hiszen ennek a helynek múltja van, és mind úgy gondoljuk, hogy van jelene és jövője is. A Budapesti Operettszínház az a zenés színház ma Magyarországon, amely a legszélesebb körű zenei műsorral rendelkezik. Az ország fényessége és dicsősége, és már hatalmas szüksége volt arra, hogy legyen egy kamaraterme, ahol új, kísérletező darabokat is bemutathat. Az új teátrumban olyan előadásmódokat is kipróbálhatunk, amelyekre a nagyszínpadon nem volna lehetőség. Létrehoztunk egy olyan gyöngyszemet, ahol szélsőséges, izgalmas, sokféle alkotást tudunk bemutatni, miközben konferenciáknak, rendezvényeknek, közösségi programoknak is helyet adhat. Ezért ez a mai nap mérföldkő, nemcsak az operettszínház, hanem Budapest kulturális történetében is.

4TansosokA rendezvény keretében megnyitották az Orfeum – Mulató – Színház című kiállítást, részleteket mutattak be a Riviera girl-ből, amely az első darabja az új teátrumnak. A mű a legendás Csárdáskirálynő amerikai változata, melyet Kerényi Miklós Gábor rendező és csapata magyarított vissza. A korszerű zenés színdarabhoz új, a mai fülnek való szövegkönyv készült, izgalmas hangszereléssel. A dalszövegeket Závada Péter költő és zenész írta.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.