Search
csütörtök 13 június 2024
  • :
  • :

24. Könyvfesztivál

24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

24KonyvA Millenárison április 20-án nyitotta meg kapuit a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál amelyen 28 ország képviseltette magát. A három és fél nap alatt 150 kiállító várta a közönséget színes könyvkínálattal, valamint író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, felolvasásokkal, koncertekkel és kiállításokkal – összesen csaknem 500 eseménnyel. A könyvkínálat minden korosztály számára tartogatott újdonságokat.

A nyitónapon nagyszabású pódiumbeszélgetés keretében mutatkozott be a fesztivál díszvendég-írója, a Nobel-díjas török Orhan Pamuk. Az íróval D. Tóth Kriszta beszélgetett, majd Péterfy Gergely laudációja után, átvette Budapest főpolgármester-helyettesétől Szalay-Bobrovniczky Alexandrától a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése és a Fővárosi Önkormányzat közös alapítású Budapest Nagydíját.

Mivel 2017 júniusától Magyarország látja el a visegrádi együttműködés soros elnöki feladatait, ezért az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a V4-es országok irodalmának jobb megismerésére helyezték a hangsúlyt. Sok lengyel, cseh és szlovák író, műfordító, könyves szakember látogatott el a fesztiválra.

1KonyvTizenhetedik alkalommal adtak otthont Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaírói nemzetközi bemutatkozásának. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára idén 18 országból jöttek el fiatal írók, ahol hazánkat Szaniszló Judit képviselte. A könyvtárosok szakmai fóruma, a Könyvtáros Klub, valamint a külföldi íróvendégek eszmecseréje, az Európai Írótalálkozó is folytatódott.

A Gyermek(b)irodalomban a gyermekkönyvkiadók sok játékos ötlettel szólították meg a gyerekeket és szüleiket. Volt mesemondás, bábelőadás, koncert és közös éneklés, felolvasó- és papírszínház, vetélkedő, könyvbemutató és persze dedikálás is.

A fesztivál a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárult. Az idén kerek születésnapjukat ünneplő alkotóink közül Lator Lászlót, Almási Miklóst, Kántor Lajost, Marék Veronikát, Győri Lászlót, Nádasdy Ádámot, Nógrádi Gábort, Csaplár Vilmost, Bán Magdát és Visky Andrást hívták meg a Tarján Tamás vezette pódiumbeszélgetésre.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.