Search
péntek 1 március 2024
  • :
  • :

Hárfás-nap Vigh Andreával …

MVM Koncetek – Hárfás-nap Vigh Andreával … 

1VighAndreaÁprilis 29-én első alkalommal kerül megrendezésre a hárfás nap a Festetics Palotában, ahová gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket egyaránt várnak.

Délelőtt 11 órakor a gyerekeknek hárfabemutató koncerttel indul. A délelőtti hangversenyen Vigh Andrea hárfaművész játékos formában mesél a hangszer 5000 éves múltjáról egészen napjaink zenéjének sokszínűségéig, érintve a könnyedebb műfajokat is.

Délután 4 órakor az “Ifjú tehetségek hangversenyén” a Zeneakadémia növendékei és a “Rendkívüli tehetségek képzője” diákjai mutatkoznak be. A két hangversenyre a belépés díjtalan, de regisztrálni kell a hangszerekvilaga@gmail.com e-mail-címen.

“Az ötezer éves hárfa” címmel este 7 órakor kezdődik Vigh Andrea 1 éven át tartó 4 részes, hangszerbemutató koncertsorozata.

3FesteticsAz első koncerten az ókori nagy birodalmakból (egyiptomi, görög, római) fennmaradt zenei töredékek, néhány középkorból származó hárfára írt zenemű hallható. A barokk nagy zeneszerzőinek – Bach, Handel, Scarlatti – művein keresztül eljutunk a klasszikus korig, melyben a hárfa első aranykora zajlott Franciaországban, elsősorban Párizsban és a francia királyi udvarban. Elhangzanak híres hárfás komponisták, pl. Krumpholtz és Nadermann darabjai, de szó esik Mozart híres Fuvola-hárfa versenyéről is. Itt zárul az első hangverseny, melyet még további három alkalom követ 2018. március 10-ig.

JEGYVÁSÁRLÁS – Vigh Andrea hárfabemutató koncertsorozata, Festetics Palota, 1088 Budapest, Pollák Mihály tér 3.

Vigh Andrea

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő, 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013-tól a Zeneakadémia rektora. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 1993-tól 1996-ig közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (New York – Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást „Hárfaversenyek” című lemeze sikerének jóvoltából. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt, 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2005-ben a Téli Ünnepi Esteken Tokody Ilonával, majd Marton Évával adott koncertet. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát. 2006-ban DVD-felvételt készített (Hungaroton) Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolamuvésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja. 2010-ben japán turnén vett részt Onczay Csaba gordonkaművésszel. 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, és mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián. 2014-ben Japánban, Szapporóban, a Kitara Hallban tartott szóló hárfakoncertet. A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője. Vigh Andrea 2002-ben habilitált, 2009-ben szerezte meg a „Doctor of Liberal Arts” tudományos fokozatot.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.