Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Erasmus+ 30 éves

Erasmus+ 30 éves – Európa jövője …

1ErasmuskoszAz Erasmus+ program 30 éves születésnapja alkalmából szervezett konferencián a résztvevők személyes történeteiken keresztül mutatták be a program hatását. A konferencia helyszíne a Danubius Hotel Helia.

Az Erasmus 1987-ben indult felsőoktatási csereprogramként, hogy a hallgatók belekóstolhassanak, milyen egy másik országban élni és tanulni. Mára egy komplex program viseli a nevet. A 2014 óta futó Erasmus+ számos lehetőséget kínál az önkéntességtől a szakmai gyakorlaton át a nemzetközi projektekig. Az elmúlt harminc évben több mint 5 millióan vettek részt az Erasmus programban, az Erasmus+ 2020-ig további 2 millió embernek kínál lehetőségeket Európában és az egész világon.

1ZupkoMegnyitó előadást tartotta az Erasmus+ múltja és jövője témában Zupkó Gábor képviseletvezető, Európai Bizottság Magyarországi Képviselete. Európa jövője az Erasmus generáció kezében – témában Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma tartott előadást.

A fiatalok munkaerő-piaci esélyeinek javításáról Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttoktatásért felelős helyettes államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium beszélt. Az Erasmus+ program hatásairól Dr. Nemeslaki András elnök, Tempus Közalapítvány tartott előadást.

1PoloskeiA plusz, amit az Erasmus ad: személyes történetek: Szó Gellért díjnyertes cukrász, a Magyarország Tortája verseny kétszeres győztese, volt Erasmus+ gyakornok. Davidovics László igazgató, Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola, számos nemzetközi mobilitási program koordinátora. Hudacsek Éva pedagógus, Dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola, eTwininng díjas Erasmus+ együttműködési projekt partner. Egry Zsuzsanna elnök, Szelíd Szavakkal Alapítvány, több nyertes felnőtt tanulási Erasmus+ mobilitási projekt koordinátora. Dúzsi Tamás borász, szekszárdi Dúzsi Tamás Pincészet, volt Erasmus hallgató. Katona Krisztina, elnök, Pécsi Szín-Tér Egyesület, a közösségi művészetekkel foglalkozó Murál Morál Mező alapítója, nívódíjas Erasmus+ ifjúsági projektek megvalósítója.

1NemeslakiSzekció előadások: Erasmus: 30 éve Európában, 20 éve Magyarországon – Bokodi Szabolcs felsőoktatási vezető, Tempus Közalapítvány. Panelbeszélgetés: Mit adott Európának, mit adott Magyarországnak az Erasmus?

Moderátor: Süveges Gergő. A beszélgetés résztvevői: Dr. Cseszregi Tamás oktatási igazgató, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Gara Péter intézményi Erasmus koordinátor, Debreceni Egyetem, Gyulai Anna volt Erasmus hallgató, dr. Réthi Gábor tanársegéd, Erasmus koordinátor, Miskolci Egyetem GTK, Uhrin Katalin könyvtárvezető, Szent István Egyetem.

A konferencián részt vettek az Erasmus+ korábbi résztvevői a felsőoktatás, közoktatás, szakképzés, felnőtt tanulás, ifjúsági terület szereplői egyaránt.

Az Erasmus 1987-ben indult felsőoktatási csereprogramként, azzal a céllal, hogy a hallgatók megismerhessék mlyen egy másik országban élni, tanulni. Ma a 2014 óta futó Erasmus+ számos további egyéni és intézményi lehetőséget kínál az önkéntességtől a szakmai gyakorlaton át a nemzetközi projektekig. Az elmúlt harminc évben több mint 9 millióan vettek részt az Erasmus programban, az Erasmus+ 2020-ig további 2 millió embernek kínál lehetőségeket Európában és az egész világon.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.