Search
hétfő 20 május 2024
  • :
  • :

Hungarikumok

Hungarikumok a Vajdahunyad várban az Anonymus étteremben …


A Magyar Mezőgazdasági Múzeum területén a Vajdahunyad várban megnyílt az Anonymus étterem és hungarikum bolt. A megnyitón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter örömét fejezte ki, hogy egy újabb helyszínen ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyarság csúcsteljesítményeivel, a hungarikumokkal. Az étterem és az ajándékbolt is a minőségi magyar termékeket és ételeket népszerűsíti. Mint mondta, a hungarikumok a magyarság legmegbecsültebb értékeit jelenítik meg.

1HungjoA Hungarikumok Gyűjteménye válogatott értékeket tartalmaz, amelyek letéteményesei a magyar hagyományőrzésnek, a nemzeti önbecsülés erősítésének. A gyüjteménybe 67 hungarikum tartozik, például az agár- és élelmiszergazdaság, az egészség és életmód, az épített környezet, az ipar és a vendéglátás területéről. A Magyar Értéktárban 157 értéket tartanak nyilván. Tizenkilenc megyei értéktár van ma Magyarországon és több mint 1000 települési értéktár jött ezidáig létre, amelyek több mint 1500 megyei értéket és mintegy 7000 települési értéket sorolnak fel.

A miniszter beszélt arról is, hogy az agrártárca néhány éve enyhített a jogszabályi feltételeken, az új előírások pedig megnyitották, könnyebbé tették az utat a kézműves kistermelői élelmiszer-előállítás és a helyi termelői piacok nyitása előtt. Ma Magyarországon több mint 12 ezer kézműves élelmiszer-előállító dolgozik. Ők a régen elfeledett ízektől a legmodernebb előállítású élelmiszerekig szinte a teljes élelmiszer-palettát kínálják a vásárlóknak. Mint mondta, mindez illeszkedik ahhoz az elképzeléshez, hogy a magyar élelmiszerek minél magasabb hozzáadott értéket képviseljenek. Az élelmiszerek feldolgozottsági foka jelentősen lendített azok exportján is, tavaly 66 százalékkal haladta meg a 2010-es szintet – mondta Fazekas Sándor.

2HungjoWolf Diána, az Anonymus Kávéház és Rendezvényközpont Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta terveiket és a céljaikat. Megtudtuk az Anonymus étterem felújítása több tízmillió forintba került. Havonta mintegy 80 beszállító 8 ezer terméke érkezik hozzájuk. A kínálatban van Szegedi őrölt paprika, téli szalámi, akácméz, csabai kolbász, illetve Puskás Ferenc relikviák, az étteremben pedig a karcagi birkapörkölt is megkóstolható.

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Estók János a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója is.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.