Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

95. Nemzetközi Szövetkezeti Nap

95. Nemzetközi Szövetkezeti Nap


Az idei év mottója: „A Szövetkezetek biztosítják, hogy senki ne maradjon le.” Amikor világszerte növekszik a jövedelmi egyenlőtlenség, jó tudni, hogy az egyenlőtlenségre létezik megoldás.

Dr. Fehér György a Magyar Mezőgazdasági Múzeum nyugalmazott főigazgatója, c. egyetemi tanár, köszöntőt mondott gr. Károlyi Sándor szobránál, ahol koszorút helyeztek el (videófelvétel).

A 95. Nemzetközi Szövetkezeti Napon ünnepi beszédet mondott Patay Vilmos, OSZT elnök.

1KituntetjoSzövetkezeti kitüntetések átadására is sor került. Jelölő szervezet az ÁFEOSZ-COOP Szövetség. Kitüntetésre javasolt: Dr. Rédei István, a CO-OP Star Zrt. elnök-vezérigazgató. Jelölő szervezet a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a DiákÉSZ. Kitüntetésre javasolt: Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség frakcióvezetője. Jelölő szervezet a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése. Kitüntetésre javasolt: Ledó Ferenc a DÉLKER-TÉSZ Szövetkezet, és a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Jelölő szervezet a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége, a LOSZ. Kitüntetésre javasolt: Rudics András, a győri Lakásfenntartók Szolgáltató Egyesülete elnöke. Jelölő szervezet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, a MAGOSZ. Kitüntetésre javasolt: Taskó József, a BAZ megyei Gazdakör elnöke. Jelölő szervezet a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a MOSZ. Kitüntetésre javasolt: Racskó Károly a gombai „Fáy András” Szövetkezet elnöke. Jelölő szervezet a Magyar Iparszövetség, az OKISZ. Dr. Havas Jenő a Budapesti Iparszövetség elnöke. Jelölő szervezet az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség, az OTSZ. Kitüntetésre javasolt: Nusser Györgyné a Rajka és vidéke Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője.

1KosaLajosMagyar Örökség és Európa Egyesület 2003 óta civil díjként adományozza a hazai szellemi örökségek elismerését, a Magyar Örökség Díjat, amelyet a HANGYA Szövetkezetek Együttműködése 2010-ben megkapott. A HANGYA ennek a díjnak másolatával évente egy tagszervezetének kimagasló eredményét ismeri el. Idén 20 éves fennállását ünneplő Csabai Raktárszövetkezet kapta a Díjat, mivel igazolta, hogy a szövetkezeti alapelvek megfelelő szervezeti rendszerrel és humán feltételekkel a globalizálódó világban is képesek a kis- és középméretű gazdaságok piacképessé tételére, a vidéki térségek gazdasági felemelkedésére.

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége 2017. évi üzenetének témája a tagság körébe fogadás nyitottsága, a szövetkezeti vállalkozások természetéből adódó személyközpontúság, tükrözve a szövetkezeti alapelveket, az önkéntes és nyitott tagságot, a demokratikus tagi ellenőrzést, valamint a tagok gazdasági részvételét. Az idei év mottója: „A Szövetkezetek biztosítják, hogy senki ne maradjon le.”

1GaborA Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége magyar közreműködök segítségével 1895-ben alakult meg Londonban. Napjainkban közel 150 ország egy milliónyi szövetkezőjének érdekeit képviseli. 1923 óta, felhívására, július első hetében világszerte megünneplik a Nemzetközi Szövetkezeti Napot, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete 1995 óta ugyancsak a világ piros betűs ünnepei közé sorol. Az Országos Szövetkezeti Tanács a magyar szövetkezeti szövetségek tanácskozó testülete.

Tagjai: ÁFEOSZ-COOP Szövetség, HANGYA Szövetkezetek Együttműködése (HANGYA), Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ), Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), Magyar Iparszövetség (OKISZ), Magyarországi Diákvállalkozások Országos Szövetsége (DiákÉSZ), Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ)

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.