Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

17. FINA versenyérmek

Megmutattuk, nem ismerünk lehetetlent!

1BaratAz utolsó simítások vannak hátra, 3 nap és kezdődik a 17. FINA Világbajnokság, hallottuk július 11-én az Intercontinental Budapest Hotelben tartott sajtótájékoztatón, ahol részt vett dr. Seszták Miklós a szervező bizottság elnöke, nemzeti fejlesztési miniszter, dr. Julio C. Maglione a FIFA elnöke, Cornel Marculescu a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) ügyvezető igazgatója, Gyárfás Tamás a Nemzetközi Úszószövetség alelnöke, Fürjes Balázs kiemelt kormányzati beruházásokért felelős biztos és Ördögh László a Graphasel Design Studio art directora, aki a verseny érmeit tervezte.

1EloadokDr. Seszták Miklós, a 17. FINA Világbajnokság szervező bizottságának elnöke, nemzeti fejlesztési miniszter bejelentette, Budapest és Balatonfüred is felkészült a 17. FINA Világbajnokság résztvevőinek fogadására. Elmondta, nem mindennapi körülmények között nyerte el Magyarország a rendezés jogát, hiszen Mexikó visszalépését követően példa nélküli gyorsasággal, a szokásos hat év helyett, két év alatt kellett hazánknak felkészülnie a rendezésre, ami sikerült is. Nem csak egy jó, de talán a legszebb és leghangulatosabb VB-t rendezi Magyarország, ami a magyarok tehetségéről és az összefogásról is szól. Megmutatjuk, nem ismerünk lehetetlent! Kiemelte, a világbajnokság hozzájárult ahhoz is, hogy létrejöjjön Budapesten számos, már régóta esedékes fejlesztés, így megépült a Duna Aréna, teljesen megújult a Margitsziget és számos uszoda is. Emellett sor került számos egyéb olyan beruházásra, amelyek évtizedeken át szolgálják majd a hazai sportéletet és a fővárosiak kényelmét. A tartós fejlesztések 84 milliárd forint értékben valósultak meg.

Dr. Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöke arról beszélt, hogy bejárta a helyszíneket és mind a világeseménynek keretet adó rendszer, mind pedig a létesítmények, teljes mértékig megfelelnek a FINA minden elvárásának. Gratulált a szervezőknek és hangsúlyozta, nagy öröm a FINA számára, hogy Magyarország, azon belül is Budapest és Balatonfüred ad otthont a VB-nek. Mint mondta, nagyra értékelték Orbán Viktor miniszterelnök támogatását, aki a kezdetektől fogva segítette a világbajnokság megvalósulását. Az erőfeszítések eredményeként pedig minden idők egyik legsikeresebb világbajnokságát várja a Szövetség.

Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszószövetség ügyvezető igazgatója azt mondta, nagyon fontos a TV nézettség és a FINA Világbajnokság a világ egyik legnagyobb sporteseménye, amely iránt folyamatosan nő az érdeklődés. Míg a 2013-as barcelonai világeseményt a közvetítéseken keresztül közel 4,4 milliárd ember követte szerte a világon, addig a 2015-ös kazani VB teljes nézettsége már 6,8 milliárd volt. A nézettséggel együtt pedig folyamatosan növekszik a világeseménynek a rendező ország gazdaságára gyakorolt pozitív hatása is. A versenyhelyszínek kapcsán a világ bármely pontján élő nézők megcsodálhatják majd Budapest szépségét, az óriás toronyugrás hátterében álló Parlament épületét …

1Ordogh1Dr. Fürjes Balázs kiemelt kormányzati beruházásokért felelős biztos szintén a VB turizmusra gyakorolt pozitív hatását hangsúlyozta, amely felhelyezi Budapestet a térképre és várhatóan jelentős mértékben nő majd a Budapestre érkező turisták száma. Továbbá hatással lesz a hazai sportéletre is, nőni fog azon fiatalok, gyerekek száma, akik kezdenek majd úszni, vízilabdázni, vagy döntenek valamely más vizes sport kipróbálása mellett. Mindez az egészséges életmódot segíti. Beszédében kitért arra is, hogy a VB nem csak nagy sportesemény, hanem nagy városfejlesztés megvalósítása is! A világbajnokság kezdetére időzített komplex városfejlesztési projekt eredményeként jobb otthona lesz a fővárosiaknak Budapest, hiszen nem csak megújultak az uszodák, de nőtt a vízfelület is, hosszabbak lettek a kerékpárutak, és több zöldfelület várja a lakosságot.

Gyárfás Tamás, a Nemzetközi Úszószövetség alelnöke a sajtótájékoztatón csak annyit mondott, bejárva a világbajnokság helyszíneit, úgy véli, a látottak önmagukért beszélnek.

1JulcsijoA rendezvényen bemutatták a 17. FINA Világbajnokság érmeit is, amelyeket Ördögh László a Graphasel Design Studio művészeti vezetője álmodott meg. Az érmek méltó szimbólumai a világeseménynek, egyik oldalukon a FINA logó mellett a Duna és a Balaton körvonala látható, míg a másik oldalán a 17. FINA Világbajnokság logója és arculti elemei jelennek meg.

A sajtótájékoztató végén jelképesen, a két elsőként elkészült aranyérmet Dr. Julio C. Maglione és Cornel Marculescu nyakába akasztotta dr. Seszták Miklós, a 17. FINA Világbajnokság szervező bizottságának nevében.

A tájékoztatót vezette Borsa Miklós, szóvivő.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin. #FINABudapest2017, #FINAWorlds,