Search
hétfő 24 június 2024
  • :
  • :

Európai Polgár díj

Európai Polgár díjat kapott Széll Tamás, séf


1Levaijo Európai Polgár Díjat vehetett át Széll Tamás, a Bocuse d’Or szakácsverseny Európai döntőjének győztese, a világdöntő negyedik helyezettje az Európai Parlament (EP) Tájékoztatási Irodájában Budapesten.

A díjazottat Lévai Anikó asszony, a Magyar Konyha szerkesztő bizottságának elnöke és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke méltatta.

Lévai Anikó, a Magyar Konyha magazin szerkesztőbizottságának elnöke laudációjában Széll Tamást Magyarország első számú séfjének nevezte, hiszen ő az első Magyarországon, aki a szakácsok közül sztár lett. Majd hozzátette, Széll Tamás jól viseli ezt a sztárságot. Bár öntörvényű személyiség, egy kedves mosolya mindig akad. Ma már sok jó séfünk van Magyarországon, de a jók közül is a legjobb Széll Tamás. Titka talán a természetesség, nem misztifikálja túl egyébként hallatlan tudását és kreativitását – mondta Orbán Viktor miniszterelnök felesége.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke laudációjában felidézte azt az időt, amikor Széll Tamás 14 évesen megjelent a Kempinski konyháján, ahová csak a legnagyobb tehetségek jutottak be. Ma már Széll Tamás alkotó, meghatározó részese a magyar gasztro forradalomnak, melynek lényege, hogy a magyar konyha ismét a magyar kultúra részévé váljon. Emlékeztetett arra, hogy az első magyar Michelin-csillagra 15 évet kellett várni, a második Michelin-csillag elnyerésében már Széll Tamásnak is komoly szerepe volt. Majd képes volt arra is, hogy a világ legrangosabb szakácsversenyén, a Bocuse d’Oron első nekifutásra döntős legyen. Legutóbb pedig Európa-bajnok és a világdöntő negyedik helyezettje, különdíjasa lett.

1JulcsiSchopflinjoAz Európai Polgár Díjat a felterjesztő, Schöpflin György EP-képviselő adta át Széll Tamásnak. Beszédében kiemelte, hogy a díjazott is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar konyha ma már ott van a világ gasztronómiai térképén.

Széll Tamás köszönetet mondott a díjért és elmondta, egyszer sem jutott eszébe, hogy az elismerésért teszi. A séfekben ugyanakkor lakozik egy egészséges becsvágy, így a visszacsatolás mindig fontos számunkra.

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított elismerést olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnöke vezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról.

A díjazottak a saját országukban rendezett ünnepségen kitüntetésben részesülnek, valamint meghívást kapnak az októberben Brüsszelben rendezendő díjátadóra is.

Részt vett az ünnepélyes díjátadón Erdős Norbert, Európai Parlamenti Képviselő, dr. Páczay György, Európai Parlament, szakmai tanácsadó. A díjátadót vezette Lővei Andrea a Tájékoztatási Iroda vezetője.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.