Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Leopold Bloom

Leopold Bloom Képzőművészeti Díj 2017 átadó ünnepség

1NemethHjo1 Nagy nyüzsgés volt szeptember 22-én a budapesti Bálna épületében található Új Budapest Galériában, ahol átadták a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat az alapítók – Mary McLoughlin és John Ward. Az ünnepi eseményen köszöntőt mondott Pat Kelly az Ír Köztársaság magyarországi nagykövete.

A 2011 óta kétévenként meghirdetett Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat immár negyedik alkalommal adták át, melynek célja a magyar képzőművészek nemzetközi népszerűsítése. A nyertes alkotó egy külföldi kiállítás létrehozására kap támogatást a tízezer eurós nyereményen kívül. Idén hatvanöt jelentkező versengett a díjért. A nemzetközi zsűri először nyolc művészt választott ki, az ő alkotásaikból nyílt meg most az Új Budapest Galéria kiállítása. Munkáikon keresztül megismerhetjük, hogy a zsűri szerint ma a nemzetközi porondon mi a leginkább érdekes a magyar képzőművészetből.

A kiállítás megnyitón jelentették be a szerencsés nyertest, aki Németh Hajnal lett.

Képzőművészetének középpontjában könnyűzenei és kórusművek, operák, performanszok állnak. A zenén keresztül tesz átélhetővé történelmi traumákat, munkái így könnyen befogadhatók. Németh Hajnal már kiállított Párizsban, Madridban, Berlinben és képviselte Magyarországot a velencei biennálén.

1Csoportkepjo1A díjra jelölt, kiállító művészek: Borsos Lőrinc, Ezer Ákos, Fabricius Anna, Fridvalszki Márk, Gróf Ferenc, Németh Hajnal, Schmied Andi, Szabó Eszter.

A zsűri tagjai: Audrey Illouz, Woodrow Kernohan és Doris Krystof – és a kiállítás szervezője egyaránt a sajtó rendelkezésére álltak. A kiállítás megnyitón látható performansz: Nagy József.

A díjátadó és a kiállítás szervezője: Kukla Krisztián, Leopold Bloom Művészeti Alapítvány.

Támogatók és együttműködő partnerek: Maurice Ward Group, Maurice Ward Art Handling, BDO, Budapest Galéria, Budapest Történeti Múzeum, works.io, Artmagazin, Artportal. 2Julcsijo

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj döntőseinek kiállítása szeptember 23 – november 12 között tekinthető meg az Új Budapest Galériában.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.