Search
szombat 20 július 2024
  • :
  • :

Ökoturisztikai létesítmények

Ökoturisztikai létesítményeket díjaztak

1RaczA Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Nemzeti Parkok hetéhez kapcsolódva írt ki pályázatot “Az év ökoturisztikai létesítménye” kitűntető cím elnyerésére, melyet szeptember 25-én adtak át a Larus Rendezvényközpontban.

Az év ökoturisztikai tanösvénye díjat a badacsonyörsi Folly Arborétum, Az év ökoturisztikai látogatóközpontja kitüntetést a soproni Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpont, Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2017 különdíjat az orfűi Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont kapta.

A nyertesek díjait dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és Mártonné Máthé Kinga, az MTÜ aktív turizmusért felelős igazgatója adták át. 1Folly

Dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára a díjátadón elmondta, hogy a cím elnyerésére 2010 óta pályázhatnak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban – nemzeti park-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások. Az idei pályázatra 9 pályamunka érkezett, ezeket a lebonyolításban közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírálta el. Idén először gyűjteményes-kertek és arborétumok is pályáztak.

1SopronAz előzetes értékeléskor a bírálóbizottság azt vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták a többi között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét, interaktivitását is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték.

A pályázat nyolc éve alatt 130 pályázat érkezett, eddig 9 látogatóközpont és 8 tanösvény nyert a pályázaton. Tervezik a pályázat átalakítását a résztvevők körének bővítésével. 1OrfuMedvehagyma

Mártonné Máthé Kinga, az MTÜ aktív és kulturális turizmusért felelős igazgatója elmondta, hogy az ökoturizmus lehet az a kiemelt termék belföldön, ami segíti a tartózkodási idő növekedését a nem turisztikailag frekventált térségekben, akár mind a négy évszakban.

A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2017 és Az év ökoturisztikai tanösvénye 2017 címet.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.