Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Cziffra György Fesztivál 2018

Cziffra György Fesztivál 2018

1CziffraGyorgycimlapBalázs János Liszt-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre a Cziffra György Fesztivál-t a Nemzeti Kulturális Alap és a MOM Kulturális Központ támogatásával, amely 2018-ban immár harmadik alkalommal várja a közönséget.

A Fesztivál alapküldetése, hogy Cziffra György magas művészi színvonalú életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa, azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, amely a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott.

A Fesztivál befogadó, műfajilag nyitott, a klasszikus zenei koncertek mellett minden évben improvizatív és jazz estek is helyet kapnak. Továbbá a rendezvénysorozat kiemelt megjelenést biztosít a fiatal művészeknek és figyelmet fordít a gyerekek klasszikus zenei műveltségének fontosságára is. Az érdeklődők a fesztivál alatt, társművészetek bevonásával több kiállítást is megtekinthetnek.

Balázs János meghívására a fesztiválon az elmúlt két évben már színpadra állt többek között – Rost Andrea, Szulák Andrea, Mischa Maisky, Fazil Say, Lajkó Félix, Vásáry Tamás, a Kelemen Quartet, Jandó Jenő, Szakcsi Lakatos Béla, Snétberger Ferenc, Malek Andrea, Sárik Péter

Mom2018-ban a programoknak a MOM Kulturális Központ (fesztivál anyaintézménye) mellett, a Zeneakadémia Nagyterme és új helyszínként a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme is otthont ad.

A Cziffra György Fesztivál sikeres megvalósításához nagyban hozzájárult a Szerencsejáték Zrt., a Hegyvidék önkormányzat, a Violin Travel, Rekeczky Csaba, az EuroVentures, a Kőbányai Önkormányzat, a XIII. Kerületi Önkormányzat és a Budafok-Tétény Önkormányzata is. A Fesztivál főtámogatója a Nemzeti Kulturális Alap, legnagyobb magán támogatója pedig Várkonyi Attila (FastVentures).

Idén november 5-én külön megemlékeznek Cziffra György születésnapjáról a MOM Kulturális Központban, ezzel veszi kezdetét a Cziffra Fesztivál megelőző programjainak sora. Az ünnepi rendezvénysorozaton további két, a fesztivállal együttműködő és azt támogató önkormányzat is részt vesz. E hónapban a XIII. kerületi József Attila Művelődési Központ és a Nagytétényi Cziffra György Kulturális Központ is rendez emlékkoncertet a mester születésnapja alkalmából.

Novembertől lehet jelentkezni a Cziffra kód című vetélkedőre, amely középiskolásoknak szól és az online technikákat is segítségül hívva vonja be a fiatalokat a zenetörténet bizonyos szakaszaiba, Cziffra György életművébe. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének szakmai vezetésével megrendezett vetélkedő tavaly is nagy siker volt, idén a feladatokat a tavalyi tapasztalatok alapján továbbfejlesztették.

Az adventi időszakban a MOM PARK Bevásárlóközpontban bárki kipróbálhatja majd a CZF Street Pianot. Ezen a hangszeren az ünnepi készülődés idején több koncertre kerül sor, fellépnek a fesztivál Országos Zongoraversenyének díjazottjai, résztvevői és Ifjú Tehetség-díjasai.

2018. február első heteiben ismét megrendezésre kerül a Cziffra György Fesztivál Mesterkurzusa. Az eseményt a X. Kerületi Önkormányzat támogatásával Kőbányán rendezik meg.

CZF Díjak

A 2018-as Fesztivál keretein belül újra átadásra kerülnek a Cziffra Fesztivál Életműdíjak, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjai és Ifjú Tehetség-díjai, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást. A CZF Díjak támogatását a XIII. Kerületi Önkormányzat, a Kőbányai és Budafok-Tétény Önkormányzata biztosítja.

A Cziffra Fesztivál 2018-as koncertsorozatának programjai:

A CZIFFRA FESZTIVÁL KAMARAZENEKARÁNAK HANGVERSENYE MOMkult
2018. 02. 19. 19:30

CziffraKoncertA tavalyi fesztiválon alakult és debütált CZF kamarazenekar a fesztivál nyitókoncertjén Balázs János mellett két kitűnő, ám idehaza még kevéssé ismert vendégművésszel lép pódiumra: Darko Brlek klarinétművész a szlovén zenei élet egyik legjelentősebb egyénisége, Gwendolyn Masin hegedűművész – aki magyar édesanyjától kapta első óráit – pedig elsősorban Svájcban és Írországban van otthon.

 

ZONGOPERA MOMkult
2018. 02. 20. 19:30

Az operairodalom és a hangszerek királynőjének találkozásai Liszt átiratai óta hatalmas népszerűségnek örvendenek: a ZongOpera-sorozat idei koncertjén a csodálatos koloratúrszoprán, Miklósa Erika lesz Balázs János partnere, a zenés utazás során pedig Mozarttól Puccinin keresztül érkezünk meg Cziffra saját átirataihoz.

ARCADI VOLODOS ZONGORAESTJE Müpa
2018. 02. 21. 19:30

A szentpétervári születésű, három Gramophone-díjat is nyert zongoravirtuóz napjaink egyik legkeresettebb szólistája. Volodos ezúttal a német romantikus repertoár líraibb darabjaiból válogatott. Schumann egyik első műve, a Pillangók (1829-32) szinte ugyanabban az évben keletkezett, mint Schubert egyik utolsó darabja, a halálának évében, 1828-ban született A-dúr szonáta – ez a két mű fogja közre Brahms mintegy negyven évvel később írt op. 76-os zongoradarabjait.

PIERRE-LAURENT AIMARD ZONGORAESTJE Zeneakadémia
2018. 02. 22. 19:30

A francia zongoraművész nemcsak érzékeny billentéséről, de szokatlan műsorválasztásairól is ismert. Ezúttal sem tett kivételt, Beethoven monumentális “Hammerklavier” szonátája mellé három orosz szerzőtől – Profokjevtől, Obukhovtól és Szkrjabintól – választott olyan műveket, amelyek koncertteremben igazi ritkaságnak számítanak, garantálva a közönségben a felfedezés élményét. Amaird január végén kapta meg az egyik legnagyobb nemzetközi zenei kitüntetést az Ernst von Siemens Zenei Nagydíjat.

AZ IMPROVIZÁCIÓ Zeneakadémia
2018. 02. 23. 19:30

Három műfaj, három kitűnő zongorista egy pódiumon (Szakcsi Lakatos Béla, Presser Gábor, Balázs János), de aki versenyre számít, csalódni fog. Aki viszont arra kíváncsi, hogyan hat egymásra a klasszikus zene, a jazz és a könnyűzene három kitűnően improvizáló muzsikus kezében, az egyedülálló koncertélményre számíthat a Zeneakadémián.

HANGSZERBEMUTATÓ KONCERT GYEREKEKNEK MOMkult
2018. 02. 24. 11:00

Közreműködik: Eötvös József Liszt Ferenc-díjas gitárművész. Interaktív klasszikus zenei élmény gyerekeknek, ahol a gitár kalauzolja a fiatalokat a zeneirodalom nagyobb állomásain keresztül

BÁREST Momkult
2018. 02. 24. 19:30

A bárokban is zongorázó, számtalan legendás történet főszereplőjeként is ismert Cziffra György tiszteletére idén is lesz “Bárest” – ezúttal a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos varázsolja elénk a két világháború közti “boldog békeévek” különleges, borongós-mosolygós hangulatát.

A JÖVŐ GENERÁCIÓJA – Virtuózok és Junior Prima Díjasok MOMkult
2018. 02. 25. 11:00

Egy közel száz éve született zongoraművész emlékét aligha lehet méltóbb módon ápolni, mint azzal, hogy lehetőséget adunk a következő száz év lehetséges legendáinak. A fesztivál visszatérő motívumaként idén is bemutatkozási lehetőséget kapnak a legtehetségesebb fiatal muzsikusok, érdemes őket megismerni!

GÁLAHANGVERSENY Zeneakadémia
2018. 02. 25. 19:30

A fesztivált záró gálahangversenyen a díjak átadása után a Bartók világverseny győztesét, Cosima Soulez Lariviere-t hallhatjuk hegedülni: Brahms-d-moll szonátáját adja elő Balázs Jánossal, majd a szünet után a nagy előd, Liszt két közönség kedvenc művét hallhatjuk a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában. A zenekar a 70-es években számos alkalommal adott hangversenyt a Mesterrel, amit több esetben fia, ifj. Cziffra György dirigált. A fesztivál záróeseményén ezúttal a Cziffrával jó barátságot ápoló Vásáry Tamás foglalja el a karmesteri pulpitust, a zongoraverseny szólistája pedig ki is lehetne más, mint a fesztivál megálmodója, Balázs János.

CZIFFRA “AFTER” BŐSZE ÁDÁM ZENEI STAND UP ESTJE – BUDAPESTI PREMIER MOMkult
2018. 02. 27. 19:30

Bősze ÁdámBősze Ádám önálló estje egy eddig nem létező új műfajt képvisel, mely a stand up alapjaira építve nyújt tartalmas és minőségi élményt a zeneszerető közönségnek

A Fesztivál gasztronómiai érdekességei

„Senki nem válhat hallhatatlanná addig, amíg nem neveznek el róla egy ételt.”(Sztravinszkij)

Hisszük, hogy egy zenei fesztiválhoz, a fesztiválhangulathoz hozzátartoznak a gasztronómiai élmények. Az első fesztiválon nagy sikert aratott a Szamos Cukrászda által megalkotott Cziffra szelet, amely azóta is megtalálható a Szamos üzletek állandó kínálatában. Jövőre új édesség társul majd hozzá „La campanella” néven.

A Takler Pincészet pedig csúcsborainak felhasználásával megalkotott Cuvée a Rubato nevű borával örvendezteti majd meg az igazi kuriózumot kedvelő borfogyasztókat.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.