Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Az Év Természetfotósa 2017

Az Év Természetfotósa 2017

Immár 25. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát.

1Termfoto-MateBenceA „Lenergy – Az Év Természetfotósa 2017”, a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan, ezúttal is izgalmas versengést hozott. A zsűri összesen mintegy 3000 képből válogatott, és az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 125 mű versengett. A díjakat 2017. november 7-én adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítást láthatják.

Máté Bence: Dámok csillagai című fotója a Napnyugtától napkeltéig kategória 1. helyezettje. Máté Bence három éven keresztül járt erre a helyre, míg végül sikerült elkészíteni a képet: Vagy nem jöttek az állatok, vagy felhős volt az ég, vagy a repülők összecsíkozták az eget, de volt, hogy lemerültek az akkumulátorok – emlékszik vissza a fotográfus.

Az idei pályázati kiírás újdonságaként a naturArt meghirdette, hogy „Az év természetfotósa” versenyben csak olyan képek számítanak, amelyek csak a fotós saját teljesítményének, kreativitásának, természetismeretének köszönhetően készülnek el. Így például a fizetős lesekből fotózott képek itt nem számítottak.

1Term-PotyoImrejoAz Év Természetfotóját készítette Potyó Imre.

A pályázat „a gigászok csatáját” eredményezte, hiszen a jól ismert természetfotósok Daróczi Csaba, Máté Bence és Tökölyi Csaba fantasztikus 25-25 képpel pályáztak. Ezekből Bencének 19, Daróczi Csabának 13, Tökölyi Csabának 8 képe látható a Természettudományi Múzeum kiállításán.

Újdonság, hogy először kerülnek a kiállított képekre QR kódok. Ennek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a social média térben ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk. 1Term-Reinhofferjo

Reinhoffer István lett, az Év Ifjú Természetfotósa (jobbra).

A pályázat utolsó fordulójába jutott 125 fotográfia látható azon a kiállításon, amely 2017. november 8. és december 31. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin