Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Média Építészeti Díja 2017

13. Média Építészeti Díja 2017 – Media’s Architectural Prize

ÖrfiJozsef-TakácsGyulaAz Európa Hajón választották ki a 13. Média Építészeti Díjának győzteseit. Őrfi József Népi építészet 2.0 című épülete kapta a legjobb épület elismerést, amelyet Sümegi Noémi zsűrielnök és a MAPEI adott át. Az építész saját családi házát bővítette ki, a tervezést és a kivitelezést is maga végezte. Mese, csoda, varázslat – volt Veiszer Alinda véleménye. A tervezésnél fontos szempont volt az olcsó anyagok használata – a szakmai bírálók szerint. A minőséget nem fényűző anyagokban, hanem az építészeti gondolatokban mutatja fel – értékelt Somogyi Krisztina építészetkritikus.

Terv kategóriában a 2017-es Média Építészeti Díját Takács Gyula vehette át – a finnországi Seurasaari skanzen fogadóépületének a tervével. Két éve azért költözött Finnországba, hogy teljes mélységében megismerhesse a finn faépítészetet – úgy tűnik sikerült. A zsűri kommentárja a tervvel kapcsolatban egyértelmű volt: Csak azt nem értjük, hogy miért nem építik már ezt az épületet …

A zsűri különdíját a Palatinus fürdő rekonstrukciójával az Archikon nyerte, a díjat a Fakro adta át. A város 21. századi formában kapta vissza ezt a műemléket – indokolták döntésüket a zsűriző újságírók.

RáczAndrea-PozsárPéterA médiazsűri mellett a közönség is győztes épületet, illetve tervet választott. A közönség szavazatai alapján a megvalósult épületek közül Vas Norbert, Pozsár Péter és Varsányi András algyői családi háza nyert – HB Reavistól vehették át a díjat, míg a tervek közül Takács Gyula finnországi skanzenépülete kapta a közönségdíjat, amelyet a Lafarge adott át.

Az Index különdíjára online lehetett szavazni, ez alapján is Őrfi József kapta az elismerést Földes Andrástól, az Index újságírójától és Dornbracht képviselőjétől.

Az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját a paksra tervezett városrész lakónegyedének terve nyerte, amely Péterffy Miklós, Deli Brigitta, Dőry Bálint, Müller Dóra, Szabó Dániel munkája.

Az Európa Design Belsőépítészeti Különdíját is Őrfi József háza nyerte – gratulálunk!

Idén másodjára adták át a Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 után Épült Épület Rekonstrukciója Különdíját, amelyet Flachner Szilvia és csapatának munkája, a keszthelyi Vasútállomás nyerte meg.

A gálaesten a kiválasztott épületeket és terveket alkotóik mutatták be látványos prezentációkban és filmekben.

A díjátadó elmaradhatatlan része a mesterek köszöntése, idén Csomay Zsófia Ybl-díjas építészt, belsőépítészt, érdemes művészt köszöntötték, aki a női építészek fontosságáról, a rájuk a szakmában váró kihívásáról beszélt.

1EpiteszforumA rendezvény házigazdája Rózsa Péter, a Klub Rádió főszerkesztő-helyettese és Huszár András építész, a Hello Wood társalapítója volt. A fotókat készítette: Turós Balázs. Helyszín: Európa Hajó.

Zsűri: Bagi László (Forbes), Sümegi Noémi zsűrielnök (Heti Válasz), Veiszer Alinda (HírTV), Mohácsi Szilvia (Karc FM), Földes András (index.hu), Rajcsányi Gellért (Mandiner), dr. Komáromi Balázs (Trend FM), Vágó Ágnes (Turizmus Trend / Vendég & Hotel) és Szalai Anna (HVG)

Szakmai bírálók: Beleznay Éva urbanista, építész,  Dúll Andrea környezetpszichológus  és Somogyi Krisztina vizuális környezet kutató, építészkritikus.

Az esemény támogatói: Aliplast, Austrotherm, Canon, Decor Floor – pointOne, Dornbracht, Europa Design, Fakro, Fischer, HB Reavis, Lafarge, Lechner Tudásközpont, Mapei, Market, MEVA, NKA, Városliget Zrt.

Médiapartnerek: A mi otthonunk, Építészklub, MÉSZ, ingatlan.com, KÉK, Magyar Építéstechnika, MÉK, Octogon, Országépítő.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.