Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Főváros Napja 2017

Főváros Napja 2017

1TarlosA Főváros Napján november 17-én az Új Városháza dísztermében rendezett ünnepélyes díjátadón Tarlós István főpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy Magyarország és Budapest jóval biztonságosabb, mint jó pár, terrorizmusnak kitett nyugati ország és nagyváros. Magyarország és Budapest eddig nem került a terroristák célkeresztjébe, a kormány és a városvezetés elszántsága alapján pedig itt nem is lesznek könnyen radikalizálható társadalmi csoportok.

A brit külügyminisztérium elemzése szerint Magyarország a tíz legbiztonságosabb turista célpont között van. De, soha ne kiabáljuk el kedvezőbb sorsunkat, és soha ne legyünk elbizakodottak, mert reális veszélyekről van szó, amelyeket nem szabad alábecsülni – mondta Tarlós István.

A főváros egyesítésének 144 évfordulója alkalmából tartott rendezvényen úgy fogalmazott a főpolgármester, hogy Budapest a magyar nemzet politikai, kulturális, kereskedelmi, ipari és közlekedési központja, ezáltal a szíve is.

Azt a célt tűzték ki, hogy befejezik azokat a beruházásokat, amelyekkel hosszú ideje hitegették a budapestieket, akik egy élhetőbb, kellemesebb és biztonságosabb várost kapnak.

Az elmúlt hét év eredményeit sorolva elsőként említette a 4-es metró befejezését, majd folytatta a felsorolását a Széll Kálmán tér felújításával, a budai fonódó villamos kialakításával, az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbításával, illetve korszerűsítésével, a világ leghosszabb villamosának forgalomba helyezésével, a környezetkímélő, alacsony padlós buszok és felsővezeték nélküli trolik beszerzésével, valamint a főváros szinte száz százalékos csatornázásának megvalósításával. Emlékeztetett a hároméves faültetési programra, amelynek eredményeként 10 ezer új fával gazdagodik a város, emellett szólt az állatkert és a Margitsziget fejlesztésének folytatásáról, továbbá több, a városrészekkel együttműködésben megvalósult kerületi városrehabilitációs programokról.

1MolnarGabojoKülön köszönetet mondott a kerületi polgármestereknek, úgy fogalmazva, hogy legtöbbjük erősíti a sorsközösséget, együttműködő. Érdekes és egyelőre nehezen megmagyarázható kivétel ez alól a III. kerület, amely 2010 óta sok támogatást kapott a fővárostól, de valamilyen okból az óbudaiak erről évek óta nem értesülhettek a helyi újságból. A kerületben lakók ezután majd a főváros honlapjáról tájékozódhatnak minderről.

Megtudtuk, hogy a ciklus két legnagyobb beruházásban, a 3-as metró felújításában és a Csillaghegyi öblözet árvízvédelmében is sikerült előrelépni. A beruházás végén a budapestiek olyan metrót kapnak vissza, amely biztonságosan szállítja az utasokat a következő 25-30 évben. Vannak persze ennek a felújításnak is esküdt ellenségei. A falig elmegyünk – mondta a főpolgármester. Amikor elődeink a 2-es metrót felújították a 8 mélyállomás közül összesen egybe építettek liftet, nálunk ez az arány lényegesen magasabb. 1SzellTamas

Tarlós István a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmével kapcsolatban jelezte, a tiltakozók kedvéért újra kinyitották a szakmai vitát a parttal párhuzamos védekezésről. Bár megkérdőjelezhető az indokoltsága, de a főváros újabb részletes összehasonlító szakvéleményt készíttet a Nánási út vonatkozásában is.

Budapest egyesítésének 144. évfordulója alkalmából átadták a fővárosi elismerő címeket. Ezt követte az ünnepi műsor.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.