Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Mások álma

Donáth Mirjam – Mások álma – Athenaeum Kiadó

MasokAlma-DonathMirjamMagyarok külföldön sorozat harmadik része a Mások álma című könyv, amelyet az író, Donáth Mirjam előszavában így foglalt össze: “Hét évet éltem New Yorkban, és nem szeretek rágondolni”.

Mirjam magyarul írt kisesszékkel tartotta az otthonnal a kapcsolatot, melyben szerette volna megosztani az ő szörnyű igazságát New Yorkról. De voltak olyan olvasók, akik nem kértek belőle … Az egyikük Éva, például azt írta, ha nem érzed jól magad New Yorkban, akkor miért vagy ott? Miért kell ilyen nyavalygós honvággyal leöntött szövegeket írnod? Úgy gondolom, ha már kint lehetsz, legalább tégy úgy, mintha jól éreznéd magad. Nem magad miatt, hanem miattunk, akik itt szürkülünk bele a pesti aszfaltba, és baromira irritáló azt olvasni, hogy valaki New Yorkból nyafog, hogy milyen honvágya van.

Mirjam válasza – “A legnagyobb veszedelemben is mindig lesznek fák, amelyeket nem lehet átültetni. Én ilyen fáktól származom.”

Donáth Mirjamot felvették New York legjobb egyetemére, azután évekig a legnagyobb nemzetközi hírügynökségnél dolgozott a Times Square-en, egy felhőkarcoló 19. emeletén. De nem volt boldog. Hét év után hazajött, és megírta félmillió kivándorló honfitársunk lélekölő vívódásait.

Önmagával is kegyetlenül őszinte könyvében találkozunk borsodi illegális bevándorlóval és zalai gazdasági migránssal, álmaink városában jönnek-mennek az oroszok, a brazilok és a magyarok. Csak azt nem tudjuk eldönteni, kinek tanulságosabb ez a könyörtelen szembenézés az amerikai álommal, az emigrációs léttel és a hazaszeretettel: azoknak, akik már elmentek, vagy nekünk, akik még itt vagyunk.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.